printlogo


گفتگوی پیام عسلویه با نمایندگان استان بوشهر؛
تاملی بر مطالبات زنان
تاملی بر مطالبات زنان
کد خبر: 20573 تاریخ: 1396/9/12 12:23
استان بوشهر با دارابودن فضای غنی فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، منابع و ظرفیت های آموزشی و نیز داشتن نیروی انسانی متخصص و کارا که بخشی از آن را زنان تشکیل می دهند، چهار حوزه انتخابیه دارد که هر حوزه در مق

بوشهری ها /سودابه زیارتی

 ایجاد فرصت‌های شغلی برابر، دسترسی به منابع و امکانات آموزشی، بهداشتی، سلامت و... از جمله مطالباتی هستند که زنان از طریق نمایندگان خود در مجلس شورای اسلامی دنبال می کنند. شاید یکی از مطالبات کلی زنان از نمایندگان خود چانه زنی و توانایی نسبت به استیفاء و دفاع از حقوقی باشد که سال ها بر زمین مانده و به آن توجهی نشده است. نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی می توانند نقشی تعیین کننده در رفع محرومیت‌های زنان و ایجاد فرصت‌های برابر داشته باشند.
زنان در هر دوره چشم امید به نمایندگانی می دوزند که شعارشان گسترش عدالت جنسیتی و نگاهی عاری از تبعیض نسبت به توزیع امکانات در جامعه ای است که شعار برابری زن و مرد سر می دهد؛ زنانی که امیدوارانه تلاش می کنند، حقوق خود اعم از بهرمندی از آموزش، اشتغال، کرسی های مدیریتی، فعالیت های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و... را احیا کنند. از سوی دیگر نقش و اثر گذاری زنان در حوزه های مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، خانواده و ... همواره مورد تاکید و توجه نظام جمهوری اسلامی ایران بوده است. اما مطالباتی بر زمین مانده نیز در حوزه زنان وجود دارد که احیا بخشی از آن به قوانینی باز می گرد که باید به تصویب وکلای مردم در خانه ملت برسد.
در این میان استان بوشهر هم با دارابودن فضای غنی فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، منابع و ظرفیت های آموزشی و نیز داشتن نیروی انسانی متخصص و کارا که بخشی از آن را زنان تشکیل می دهند، چهار حوزه انتخابیه دارد که هر حوزه در مقابل پتانسیل هایی که در خود گنجانده است، مطالباتی دارد. مطالباتی که احیای آن ها بر عهده مسئولان، نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی و یا شورای شهر و... است. از طرفی دیگر، بخشی از این مطالبات نیز ویژه زنان است.
در این گزارش، سئوالی را با نمایندگان مردم استان بوشهر مطرح کرده ایم تا به فراخور حوزه انتخابیه خود در استان به آن پاسخ دهند. ١) مهمترین مطالبه ای که زنان در حوزه انتخابیه شما دارند، کدام است؟
2)برای تحقق مطالبات بر زمین مانده زنان چه برنامه هایی را هنگام ورود به مجلس در نظر گرفتید و تا به امروز کدامیک را پیگیری کرده اید؟
سکینه الماسی-نماینده مردم در جنوب استان بوشهر- و عبدالحمید خدری-نماینده مرکز و شمال استان- محمدباقر سعادت سه تن از نمایندگان استان بوشهر هستند که در این گزارش به این سوالات پاسخ داده اند:

با دغدغه های زنان آشنا هستم
محمدباقر سعادت نمینده دشتستان و رئیس مجمع نمایندگان استان بوشهر با اشاره به توانمندی بالای زنان در حوزه های مختلف به پیام عسلویه می گوید:
زنان همواره نقش و جایگاه ویژه ای در جامعه داشته و توانمندی های زنان چه در عرصه های مدیریتی کشور و چه در خانواده بر کسی پوشیده نیست. این قشر از جامعه ثابت کرده اند در کنار وظیفه مادری خود، می توانند پا به پای مردان کار کنند و حتی در عرصه های مدیریتی موفق باشند. زمانی که پا به عرصه انتخابات گذاشتم زنان و جوانان از نیروهای فعال و توانمند ستادی بودند و دغدغه آنها را کاملا می فهمیدم. خانم ها ثابت کردند که توانایی انجام هر کاری که به آنها محوّل شود را دارند و آن را به بهترین شکل ممکن به پایان می رسانند.

توانمندی بانوان در ارتباطاتی قویتر به کار بسته شود
سعادت در ادامه بیان کرد: انتظار می رود از بانوان در پست های مدیریتی استفاده شود. بانویی که در زمینه تخصصی خود فعال است و دانش و توانمندی لازم را دارد، باید در عرصه مدیریتی به او کمک کرد تا توانمندی های خود را در محیطی بزرگتر و ارتباطاتی قوی تر به کار گیرند.
تلاش برای گرفتن حمایت از نهادهای مختلف برای اعزام ورزشکاران خانم و تیم های ورزشی انجام شده و برای تشویق شدن و دادن روحیه به این ورزشکاران که بحق همواره جز مدال آوران در عرصه های مختلف بوده اند؛ حضور در تمرینات و دیدار با خانواده های این عزیزان از برنامه های ما بوده است. به عنوان یک مسوول سعی کرده ام با حضور و حمایت خود در این موارد، در کنار ملاحظات فرهنگی حضور زنان در عرصه های ورزشی تسهیل شود.

قائل به تفکیک بانوان و آقایان نیستم/خشونت علیه نان برچیده شود
وی همچنین یادآور می شود: در یک و نیم سالی که از عمر مجلس می گذرد، هیچ وقت آقایان و بانوان را تفکیک نکرده ام و پیگیری هایی که برای گرفتن بودجه ورزش و هنر و سمن ها و... داشته ام، نگاه من به هر دو قشر یکسان بوده است.
دیگر موضوعی که بسیار مهم است آموزش حقوق شهروندی و حقوق زنان برای بانوان و آقایان است. باید خشونت علیه زنان و خانواده برچیده شود و آن هم فقط با ارائه برنامه های بنیادین و آموزش حقوق بانوان به آنها و آموزش به آقایان است. اینکه یک زن از حقوق خودش مطلع باشد و خانواده او تا چه حد حق ورود به حریم شخصی او را دارند؛ این موضوع علاوه بر بالا بردن اعتماد به نفس در زنان، در عرصه های کاری و خانوادگی به او کمک فراوانی می کند.

 مطالبات زنان را به شکل همه جانبه پیگیری کردم
رئیس مجمع نمایندگان استان بوشهر با تاکید بر اینکه مهمترین مطالبه زنان حضور در عرصه های سیاسی و مدیریتی است، می گوید: مهمترین مطالبه جامعه زنان حضور در عرصه های اجتماعی سیاسی است. دولت بارها اعلام کرده و دستور داده است که از زنان و جوانان و توانمندی های آنها در عرصه های مختلف بهره گرفته شود و از کسانی که با هر سختی و مشقتی پای کار ایستاند و ورود کردند حمایت کرده است. ما نیز به عنوان نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی حمایت از قشر فرهیخته بانوان را در دستور کار خود قرار دادیم و در کنار بانوان فعال، حمایت از سمن هایی که با تلاش های بانوان به ثمر نشسته اند و با سختی کارشان تداوم پیدا کرده است، در دستور کار خود قرار دادیم، از ابتدای ورود پیگیر این مطالبات از جاهای مختلف اعم از حوزه های مرتبط و وزارت خانه ها بوده ایم و امید داریم که این پیگیری ها به نتیجه مطلوب برسد و شرمنده این قشر توانمند و فعال و فرهیخته جامعه نشویم.

برای زنان خانه‌دار برنامه ویژه داریم 
محمدباقر سعادت همچنین به زنان خانه دار و کارآفرین اشاره می کند و می گوید: در کنار همه اینها برنامه ویژه ای برای زنان خانه دار و کار آفرین داشته و داریم و با کمک خود آنها پیگیر برنامه های ویژه ای برای آنها هستیم و تلاش می کنیم به بهترین شکل ممکن به آنها کمک کنیم.
بیمه زنان خانه دار نیز از موضوعات بسیار مهمی است که باید به آنها پرداخته شود. تلاش‌هایی صورت گرفته و بسیار امیدواریم که این تلاش ها به ثمر بنشیند تا بتوانیم حداقل کمک خود را به بانوان انجام داده باشیم.
زنان بازوان قدرتمند یک جامعه هستند و حضور نداشتن آنها در عرصه های مختلف به فلج شدن آن جامعه منجر خواهد شد. تمام تلاش ما بر این است از نهایت اختیارات خود برای این قشر استفاده کنیم تا در آینده شرمنده موکلان خود نباشیم.
 
ورود زنان به استادیوم ها را پیگیری می کنیم
سکینه الماسی نیز در گفتگو با پیام عسلویه به تنها نماینده بانو در جنوب ایران اشاره می کند و می گوید:
«در حوزه زنان با توجه به شرایطی که وجود دارد، تقریبا می توان گفت که بنده به عنوان نماینده بانوان در جنوب ایران هستم(استان فارس، هرمزگان، خوزستان، بوشهر، کهگیلویه و بویر احمد، کرمان) این استان ها نماینده بانو ندارند و از ما توقع بیشتری دارند که در این حوزه فعالتر باشیم. از طرف دیگر از آنجا که بنده عضو شورای فرهنگی اجتماعی زنان بوده و به عنوان یکی از دو ناظر مجلس در این شوراحضور دارم، به نوعی کار سیاست گذاری حوزه زنان در ایران را نیز به عهده دارم. طی یک سال و چند ماهی که بنده در این شورا هستم، مباحث مختلفی مطرح در خصوص سیاست گذاری در حوزه زنان مطرح شده است؛ بیمه زنان، زنان سرپرست خانوار، ورزش بانوان، مسائل و مشکلات روز زنان مثل مطالبه حضور بانوان در استادیوم ها، اشتغال زنان و توانمندسازی آنها، افزایش سن ازدواج از 13 سال به 18 سال و مواردی که برخی از آنها به نتیجه رسیده و برخی نیز هنوز به نتیجه نرسیده است. در این حوزه مساله گذرنامه و مسافرت های خارج از کشور موضوع مورد بحث ماده 17 را دنبال کردیم و تا مراحلی جلو رفته ایم، کاهش ساعت اداری بانوان با شرایط خاص و... . این موارد از جمله مسائلی بوده است که در این مدت پیگیری شده است.»

بیکاری زنان تحصیلکرده در جنوب استان
الماسی در ادامه به مطالبه زنان جنوب استان اشاره می کند: «اما عمده ترین مطالبه زنان در حوزه انتخابیه بنده یعنی جنوب استان بوشهر، بحث اشتغال زنان تحصیلکردۀ بیکار است. این یک مطالبه عمومی است. عده ای بومی منطقه بوده و به جهت توسعه مراکز آموزشی جنوب استان، تحصیلکرده هستند. بخشی از بانوان جنوب استان نیز از جمله نخبگان نفت هستند که همسران آنها در شرکت ها و صنایع نفتی جنوب استان مشغول به کار هستند. این بانوان، شغل خود را در استان های دیگر رها کرده و به جنوب استان بوشهر آمده اند. ما با یک پدیده ای که واقعا نمی‌دانم چه اسمی روی آن باید گذاشت، رو به رو هستیم و آن هم بیکاری بانوان تحصیلکرده است. در حال حاضر ما تعداد زیادی بانوان فارغ التحصیل رو به رو هستیم که بیکار هستند. این مساله باعث می شود که دولت تصمیم بگیرد که سیاست های خود را به سمت و سویی ببرد که بتواند پاسخگوی این مطالبه عمومی مردم که همان اشتغال است، باشد.»

طلاق؛ عمده ترین آسیب اجتماعی زنان جنوب استان
وی همچنین اشاره ای نیز به مهمترین آسیب اجتماعی در حوزه انتخابیه خود داشت: «در بحث آسیب های اجتماعی زنان نیز باید بگویم، با توجه به فرهنگ های متفاوتی که در کنار هم قرار گرفته و افراد مختلف از قومیت ها و آداب و سنن مختلف آمده اند و در یک سرزمین و منطقه قرار گرفته و یک تضاد فرهنگی خاصی به وجود آمده است، قطعا چه بخواهیم و نخواهیم، یک سری مسائل و مشکلاتی در اثر این برخورد فرهنگی به وجود می آید. باتوجه به این توضیحات، مساله طلاق، عمده ترین آسیب اجتماعی جنوب استان است و رشد سالانه داشته و نرخ آن هر سال نسبت به سال پیش افزایش پیدا کرده است. مشکل عمده دیگری نیز که وجود دارد، اعتیاد همسران است. بنابراین طلاق و اعتیاد همسران، دو مشکل و آسیب اجتماعی مهم در منطقه جنوب استان است.
اقدامات خوبی در این حوزه با وزارت کشور و سازمان بهزیستی شروع شده است، سند راهبردی اعتیاد با همکاری سازمان بهزیستی، وزارت نفت و جهاد دانشگاهی امضا شده است. در بحث آسیب های اجتماعی طلاق، اعتیاد، حاشیه نشینی، فقر و... وزارت کشور ورود کرده و اقدامات و راهکارهای حل آنها به جدّ در حال پیگیری است. البته بیشتر اقدامات در مراحا مطالعاتی و اولیه است که به یاری خدا برنامه ای مدوّن و کارا در این زمینه ارائه شود. باتوجه به اینکه دولت نیز دوره چهارساله دوم خود را آغاز کرده است، الان وقت آن رسیده که به وعده ها و نتایج پژوهش هایی که در چهارساله اول خود آغاز کرده بود، جامه عمل بپوشاند.»

انتظار داشتیم حداقل یک بانوی وزیر انتخاب می‌شد
عبدالحمید خدری نیز به ظرفیت های مدیریتی بانوان اشاره می کند و می‌گوید:
«من در نخستین نطق خود پس از انتخابات در مجلس شورای اسلامی از دولت خواستم که از ظرفیت جوانان و بانوان در کابینه خود به شکل موثر استفاده کند. اما فکر می کنم آقای روحانی آن دیدگاهی را که در بحث شعارهای انتخاباتی نسبت به بانوان دنبال می کرد در عمل اجرا نکرد و ما نیز مشاهده نکردیم و این انتقاد همچنان به آقای روحانی وارد است که انتظار می رفت لااقل یک بانوی وزیر انتخاب می شد. این انتظاری بود که هم نمایندگان و هم فراکسیون زنان در مجلس از ایشان داشتند که متاسفانه انجام نشد. این در حالیست که تاکید فراوانی به استانداران شده است که در استان ها از ظرفیت های مدیریتی بانوان استفاده شود.»

استفاده از بانوان در پست های مدیریتی استان 
خدری در ادامه یادآور می شود: «در صحبتی که با استاندار بوشهر انجام دادیم، ایشان گفتند که قصد دارند از ظرفیت بانوان در پست های مدیریتی استفاده کنند.
این مساله به نظر من مهمترین مطالبه بانوان در استان بوشهر است زیرا اغلب بانوان استان بوشهر تحصیلکرده هستند و تخصص دارند و علاوه برآن ظرفیت مدیریتی زیادی نیز دارند. آنها حتی در مقاطعی هم که در جایگاه های مدیریتی استان قرار گرفته اند، کارنامه خوبی را داشته اند. بنابراین با وجود چنین پتانسیل هایی می شود به خوبی استفاده کرد ولی به طور کلی نیز ما در حوزه انتخابیه خود به امورات فرهنگی و ورزشی بانوان توجه ویژه ای داشتیم.

در اختیار گرفتن کرسی‌های مجلس هیچ محدودیت جنسیتی ندارد
خدری همچنین در بخش دیگری از این گفتگو گفت:
«به نظر من، نباید در مساله تصویب قانون در مجلس به لحاظ جنسیتی، استثنا قائل شد. بنده در مجلس دیدم که فراکسیون زنان در مجلس طرحی را آماده می کنند که در واقع توهین به زنان است. موضوع این طرح اینست که باید حداقل 20 صندلی مجلس در اختیار زنان باشد. به نظر من، خود این طرح این تبعیض جنسیتی را القا می کند. در اختیار گرفتن کرسی های مجلس هیچ محدودیت جنسیتی ندارد و نباید در این مورد تفاوتی را قائل شد. البته این فراکسیون در مجلس به شکلی منظم فعال است و ما امیدواریم که در مقوله مطالبات زنان تصمیمات خوبی گرفته شود.»
 

منبع: روزنامه پیام عسلویه

لینک مطلب: http://booshehriha.ir/News/20573.html