printlogo


ارزیابی وضعیت انتخابات مجلس در حوزه دشتستان در گفتگو با دو فعال سیاسی این شهرستان
از دشتستان به بهارستان
از دشتستان به بهارستان
کد خبر: 61718 تاریخ: 1398/8/12 17:38
بوشهری ها | : اگر گذر شما در این روزهای گرم تابستان به شهرستان دشتستان خورده باشد از قضا کمی هم با اهالی این شهرستان به گفتگو نشسته باشید به خوبی متوجه می شوید که فضای این شهرستان به‌شدت انتخاباتی ست.

بوشهری ها / اگر گذر شما در این روزهای گرم تابستان به شهرستان دشتستان خورده باشد از قضا کمی هم با اهالی این شهرستان به گفتگو نشسته باشید به خوبی متوجه می شوید که فضای این شهرستان به‌شدت انتخاباتی ست. آنچه که بیشتر از همه ممکن است توجه شما را جلب کند، تعدد کاندیداها و شور و نشاط انتخابات است.

به گزارش «بوشهری ها » به نقل از «پیام عسلویه» ؛ گفتگو در این موضوع با یک شهروند عادی نیز می تواند شما را متوجه اهمیت دشتستانی‌ها به انتخابات مجلس نماید چرا که او نیز ممکن است خود را لایق کاندیداتوری بداند و بخواهد شانس خود را در این عرصه نفس گیر امتحان کند . به باور برخی این صحبت ها و این نگاه خاص در این شهرستان که خود به تنهایی یک نماینده را راهی بهارستان می کند، نشات گرفته از نگاه قومی و قبیله ای شهروندان این حوزه انتخابیه به مقوله انتخابات است؛ چراکه بارها شاهد تاثیر گذاری آرای طایفه های بزرگ در انتخابات دشتستان بوده اند حتی آن زمان که انتخابات در این حوزه تائید نشد. اکنون برای بررسی و کسب اطلاعات بیشتر از حوزه انتخابیه دشتستان، با دو تن از فعالان سیاسی حوزه دشتستان به گفتگو نشسته ایم.

چرا در این حوزه با تعدد کاندیدا روبه رو هستیم؟

الله کرم مشتاقی فعال اصولگرا در این رابطه به پیام عسلویه می گوید: در دشتستان با وجود آنکه تنها حوزه انتخابی تک شهرستانی در استان است، با تعدد کاندیداها روبرو هستیم به گونه ای که در حال حاضر از حدود ۴۰ کاندیدای احتمالی در این شهرستان نام برده می شود. این کثرت حضور در ادوار ۱۰ گانه گذشته بی سابقه است؛
مشتاقی ادامه می دهد : علت این «ترافیک انتخاباتی» را می توان در ۴ مساله جستجو کرد؛ یک شرایط حاد مجلس؛ نمایش ضعیف نمایندگان دوره دهم در قانونگذاری و نظارت موجب شده که اکثر نخبگان کشور از این وضعیت ناراضی بوده و در صدد راهی برای ترمیم مجلس باشند، اگر چه راه های متعددی برای اصلاح مجلس وجود دارد اما بسیاری از نخبگان نزدیکترین راه را حضور مستقیم خود در انتخابات در قالب کاندیدا می دانند. دو وضعیت نابسامان کشور؛ وضعیت بغرنج مردم خصوصا در ابعاد اقتصادی و معیشتی موجب شده که بسیاری از متخصصین، نخبگان و صاحبان اندیشه در صدد حضور در مجلس و ارائه راهکار برای خروج از بن بست اقتصادی شوند. این فعال سیاسی می افزاید : برخی از کاندیداها معتقدند مجلس مقتدر می تواند با قوانین مناسب، کشور را از حالت رکودی که در آن قرار دارد نجات دهد. سه : ورود متولدین اواخر دهه ۵۰ و ۶۰ به انتخابات؛ اکنون متولدین قبل از ۱۳۶۸ میتوانند در انتخابات به عنوان کاندیدا شرکت کنند، ورود جمعیت انبوه متولدین دهه ۵۰ و ۶۰ به عرصه رقابتها نیز در تکثر کاندیداها بی تاثیر نیست؛ تعداد بسیاری از کاندیداها در این دوره متولدین سال۱۳۵۵  به بعد هستند و چهارم  احساس نارضایتی از نماینده فعلی؛ جناب سعادت با کمترین سابقه سیاسی(بخشداری و ریاست ستاد آقای روحانی در انتخابات ۹۲) توانست به مجلس راه یابد، از سوی دیگر به زعم بنده این است که ایشان نتوانسته اند انتظارات مردم را برآورده سازند، لذا بسیاری از اصلاح طلبان نیز حاضر به حمایت مجدد از ایشان نیستند و خود را برای جایگزینی به جای ایشان محق می دانند.

مشتاقی در پاسخ به این سوال که به نظر شما لیست بندی جریان های سیاسی می تواند انتخابات آینده دشتستان را تحت تاثیر خود قرار دهد؟ می گوید : گر چه کماکان تعلقات طایفه ای و خویشاوندی و پیوندهای سنتی جایگاه اول را در انتخابات دشتستان دارد اما از انتخابات مجلس ششم به بعد جبهه بندی های سیاسی نیز در حال پررنگ شدن و تاثیر گذاری در انتخابات این شهرستان هستند. البته نقش لیست های انتخاباتی و  طیف بندی های سیاسی نیز فراز و فرودهای زیادی داشته است؛ مثلا در انتخابات ششم و دهم لیست های انتخاباتی تاثیر عمده ای در نتیجه انتخابات داشتند، در انتخابات هشتم و نهم سنت و پیوندهای خانوادگی نقش اول را ایفا کردند و در انتخابات دوره هفتم ترکیبی از سنت و سیاست نتیجه انتخابات را رقم زد. بنده می توانم در یک تقسیم بندی تقریبی؛ نقش عوامل تاثیرگذار در انتخابات دوره دهم را اینطور ترسیم کنم؛

۱_سنت و پیوندهای طایفه ای و خانوادگی ۵۰%

 ۲_توانمندی های فردی و کاریزمای شخصی ۲۲%

۳_طیف بندی های سیاسی۱۸%

۴_سایر عوامل مانند شیوه تبلیغات و مسائل دیگر ۱۰%

لذا طیف های سیاسی در این دوره از قدرت فوق العاده ای برخوردار نخواهند بود، اگر چه به شخصه معتقدم مجلس دهم ۸۰_۲۰ به نفع اصولگرایان خواهد بود و از میان اصولگرایان نیز قاطبه نمایندگان با طیف انقلابی( جلیلی، زاکانی و حدادعادل) خواهد بود. اما در انتخابات دشتستان کماکان سنت بر سیاست برتری دارد. نکته دیگر آنکه در طیف اصولگرا و انقلابی، رقابت برای قرار گرفتن در جایگاه «کاندیدای نهایی» جبهه متحد اصولگرایان وجود دارد؛ اما کاندیداهای اصلی طیف اصلاح طلب(به جز محمدباقر آقای سعادت) مایل به قرار گرفتن ذیل پرچم شورای سیاستگذاری نیستند.

مشتاقی در مورد ارزیابی وضعیت کنونی این حوزه انتخابیه به پیام عسلویه می گوید:جمعیت دشتستان به دلیل بافت فرهنگی و مذهبی به صورت سنتی مایل به کاندیداهای اصولگرا است، حتی در انتخابات ۹۴ نیز مجموع آرا کاندیداهای اصولگرا بیشتر از اصلاح طلبان بود و کاندیدای اصلاح طلب به لطف وحدت حداکثری که بین جریان دوم خرداد به وجود آمد توانست از سد رقبای اصولگرا عبور کند. در انتخابات اسفند ۹۸ در دشتستان قطعأ اصلاح طلبان رای نخواهند آورد. اکنون ۴جریان در اصلاح طلبان دشتستان  وجود دارد: حامیان محمد باقر سعادت ،حامیان آقای علی احمد زاده ، حامیان آقای حسین اسماعیلی ، حامیان سنتی کدخدا پور که در صورت عدم حضور او، از عشایری حمایت خواهند کرد و جوانان اصلاح طلب منتقد که احتمالا پیرامون سید حسین جعفری و یا دکتر کیانی گرد خواهند آمد. در اصولگرایان نیز اگر چه تعداد کاندیداها زیاد است اما تحلیل ها عمدتأ پیرامون۵ کاندیدا در جریان است. آقای مختاری و دکتر دهقانفرد کاندیداهائی که در سال ۹۴ در جایگاه دوم و سوم قرار داشتند. دکتر رضایی و دکتر مزارعی از جوانان اصولگرائی هستند که فعالیت خود را به طور گسترده از مدتها پیش آغاز کرده اند و البته حاج علی آذربان که ذیل اردوگاه جناه اصولگرا تعریف می شود. به نظرم در این دوره در دشتستان، اگرچه پراکندگی بیش از ۷۰% آرا در بخشهای مرکزی(برازجان)، شبانکاره و آبپخش است اما آرا کاندیداها در این سه بخش سرشکن می شود، لذا سه بخش سعدآباد، بوشکان و تنگ ارم با حدود ۳۶هزار رای نقش فوق العاده ای در سرنوشت انتخابات دارند.

میدان دشتستان در اختیار اصولگرایان است،اصولگرایانی که هیچکدام فاصله زیادی با دیگری ندارند و این هنر آنان است که با ترکیب چهار عنصر سنت، سیاست، کاریزما و نوع تبلیغات، رای مردم را به سوی خود جلب کنند.

چرا در دشتستان با تعدد کاندیدا روبه رو هستیم؟

اسفندیار فتحی دبیر حزب اعتماد ملی در دشتستان نیز در پاسخ به این سوال می گوید : شاید کلیشه‌ای‌ترین جوابی که می شود به این سوال  داد این باشد که شهرستان دشتستان با توجه به مساحت جغرافیایی و بالا بودن تراکم جمعیت طبیعی ‌باشد که در دشتستان با تعدد کاندیدا مواجه باشیم‌؛ همانگونه که در دوره‌های قبل نیز دشتستان نسبت به دیگر شهرستانها کاندیدای بیشتری داشت. اما موضوع چیز دیگری‌ست

این دوره نه فقط در دشتستان، بلکه در اکثر شهرستانها نسبت به قبل با تعدد کاندیدا مواجه هستیم ولی در دشتستان متاسفانه گاها می‌شنویم افرادی ورود کرده‌اند که با توجه به مسئولیت‌هایی که داشته‌ یا اصلا نداشته‌اند، برای هر کاری می‌توان از آنها نام برد، فقط به فکر کسی نمی‌رسد که وارد مجلس شوند. وقتی به این موضوع دقیقتر نگاه می‌کنیم محکوم هستیم به عملکرد نمایندگان پیشین بازگردیم به‌نظر من اول اینکه عملکرد خیلی ضعیف در گذشته باعث شده است این روزها یک احساس کذایی بسیاری از افراد را فرا بگیرد و وارد صحنه‌ی انتخابات شوند. دومین دلیل را می‌توان به عملکرد نظام در رد صلاحیت‌ها دانست که افراد ارزشمندی که می‌توانستند وارد انتخابات شوند را توسط تیغ شورای نگهبان قلع و قمع کرد و امروز بسیاری به امید همین رد صلاحیت‌ها وارد شده‌اند که باز دیگران کنار گذاشته شوند و آنها بتوانند خود را پیروز انتخابات ببینند. امیدوارم در این دوره شورای نگهبان کمی واقع‌بینانه‌تر به تائید صلاحیت‌ها بیاندیشد و نگاه کند چرا که، من معتقدم مسبب  وضعیت کنونی و کمبودهایی که در کشور می‌باشد، مجلس است این سخن امام را که «مجلس در راس امور است» هرگز فراموش نکنیم که یک مجلس قدرتمند باعث سرافرازی یک کشور می‌شود و یک مجلس ضعیف هم کشور را به این روز می‌اندازد.

 

 این فعال سیاسی در پاسخ به این سوال که آیا به نظر شما لیست بستن جریان های سیاسی در انتخابات آینده دشتستان تأثیر گذار است به پیام عسلویه می گوید : ببینید هرچند مجلس ذاتا سیاسی است و تمام دوره‌های انتخاباتی، فینالیست‌ها از دو جبهه‌ با دو تفکر سیاسی متفاوت مقابل هم بوده‌اند و این دوره هم (شاید کمتر از قبل) اما قطعا این احزاب تاثیرگذار هستند. ولی یادمان باشد تجربه نشان داده است وقتی که هنوز احزاب در جامعه نهادینه نشده‌اند، هیچ وقت یک مجلس سیاسی نتوانسته‌است خواسته‌های مردم را تامین کند و همین شده است که در این دوره از انتخابات اکثریت افراد پرچم مستقل! را برافراشته‌اند. این در حالی‌ست که اصولا چنین شعاری در سپهر سیاسی اگر بی‌معنا نباشد بسیار دور از ذهن و موهوم است. اما من فکر می‌کنم لیست بستن یک جریان سیاسی در این دوره متفاوت‌تر می‌باشد. یعنی بجای اینکه حزبی کاندیدا معرفی کند، باید کاندیدا حزب خودش را معرفی نماید. متاسفانه عملکرد اصولگرایان و اصلاح‌طلبان در دشتستان، استان و کشور باعث بالارفتن دیوار بی‌اعتمادی مردم به این احزاب شده‌است. مردم باید حساب افراد را از تفکرات جدا کنند. شخصا بعنوان یک اصلاح‌طلب معتقدم هنوز اندیشه‌ی اصلاح‌طلبی تنها راه برون رفت از وضعیت امروز کشور و قدم در راه توسعه و پیشرفت بیشتر است. مردم باید بدانند اگر در دولت اعتدال، اصلاح‌طلبانی مرتکب اشتباه شده‌اند و خلاف اندیشه‌ی اصلاح‌طلبی عمل کرده‌اند، دلیل نمی‌شود که به اندیشه‌ی اصلاح‌طلبی بی اعتماد شویم این اندیشه هر روز در حال رشد و نمو است و یک اصلاح‌طلب شش دانگ همچنان می‌تواند اعتماد عموم را جلب کند.

فتحی در پاسخ به این سوال که به‌طور کلی وضعیت حوزه دشتستان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ می گوید:وضعیت درحال حاضر دشتستان نیز مثل دیگر مناطق کاملا راکد است و اگر کاندیداهای انتخاباتی فعالیت می‌کنند دلیل بر تغییر فضا نیست. مردم بشدت درگیر مشکلات معیشتی هستند و حرف از انتخابات را اصلا جدی نمی‌گیرند. اگر تغییری حاصل نشود قطعا با ریزش شدید آرا مواجه هستیم. اما ارزیابی من از وضعیت آینده که انتخابات به چه سمتی پیش خواهد رفت، (با توجه به تحرکات و اتفاقاتی که فکر می‌کنم صورت بگیرد) برنده انتخابات در این دوره مردم خواهند بود و فردی تکنوکرات از صندوق بیرون خواهد آمد که بیشترین نقش را در پیشرفت دشتستان ایفا خواهد کرد.

منبع : پیام عسلویه | مریم خویینی 

 

لینک مطلب: http://booshehriha.ir/News/61718.html