بوشهری ها /اســــماء بوســـتانی: پدرش در هیئت های مذهبی و مادرش در روضه های خانگی مداحی می کردند. به همراه پدرش در هیئت های مذهبی شرکت می کرد، تحت تاثیر رفتارها و ارادت خانواده اش به اهلبیت در سن 6 سالگی قرائت قرآن در مدارس و گروهای سرود را آغاز کرد
بوشهری ها /اســــماء بوســـتانی: پدرش در هیئت های مذهبی و مادرش در روضه های خانگی مداحی می کردند. به همراه پدرش در هیئت های مذهبی شرکت می کرد، تحت تاثیر رفتارها و ارادت خانواده اش به اهلبیت در سن 6 سالگی قرائت قرآن در مدارس و گروهای سرود را آغاز کرد. به گفته خودش پدر، مادر و دایی هایش از نعمت صدای دلنشین در خواندن مداحی بهره مند بودند و این نعمت و ارث ارزشمند شامل حال او نیز شده بود. در همان خردسالی برای خواندن مداحی و حضور در مجالس مذهبی ترغیب شد و فعالیت خود را با مداحی در مساجد «جنت»، «قلعه» و «مسجد نو» آغاز کرد. با توجه به اینکه پایگاه مقاومت بسیج مد نظرش هم در مسجد جنت بود علاقه بیشتری به حضور در این مسجد داشت. در 14 سالگی که دیگر برای هیئت های مذهبی ثابت شده بود درخواست نوحه خوانی در دسته زنجیر زنی مسجد جنت را به او دادند و این گونه شد که از همان سال تا 15 سال پیش در مسجد جنت برازجان فعالیت می کرد. هر چند به صورت رسمی مداحی نمی کرد و تک خوان بود، اما مورد احترام تمامی فعالین این حوزه قرار گرفته بود. به گفته او در آن زمان مرحوم «بهزادی» و «زنده باد» نوحه خوانان اصلی مسجد جنت بودند.
«حاج مهدی آخوندزاده» شخصیت ارزشمند و مداح معروف برازجانی است که در سال 1362 با آموزش در رشته تربیت معلم در شهرستان دشتی تدریس می کرد و شغل اصلی اش دبیری بود. بعد از 15 سال تدریس به عنوان معاون کانون امام خمینی ره فعالیت کرد و در سال 1396 بازنشسته شد.
حاج مهدی آخوند زاده از مداحان با سابقه دشتستان است، قریب به 42 سال است سعادت خدمت به اهلبیت امام حسین (ع) نصیبش شده و اکنون در مسجد دلگشای شهر برازجان نوحه سرایی می کند. این مداح موفق و خوش صدا در گفتگو با روزنامه «پیام عسلویه» می گوید: پس از سال ها خدمت به اهلبیت امام حسین (ع) در مسجد جنت با عنوان نوحه خوان، با شروع جنگ پایگاه مقاومت بسیج ما از مسجد جنت به مسجد دلگشا منتقل شد. مراسمات بیشتر در مسجد دلگشا برگزار می شد. از من خواستند به مسجد دلگشا برم، سال 63 بود که به مسجد دلگشا رفتم و ماندگار شدم.
«آخوند زاده» در خصوص استقبال و اعتقادات مردم از مراسمات مذهبی در گذشته و حال می گوید: در گذشته سادگی و صداقت در بین مردم بیشتر بود، سادگی و معنویت در دسته های عزاداری بیشتر دیده می شد تا کم کم این سادگی به زرق و برق های امروزی تبدیل شد. در گذشته مردم به اعتقادات خود شدیدا پایبند بودند به صورتی که با پای برهنه از منزل خارج می شدند و در عزاداری شرکت می کردند. حجله هایی که در گذشته به عنوان نمادهایی از شهدای کربلا با تخته و چوب ساخته می شد بر دوش مردم بود و با اینکه این حجله ها بر دوششان بود آوای چاوشی سر می ددند و برای امام حسین(ع) اشک می ریختند. اکنون تمامی این حجله ها با وسایل نقلیه حمل می شود و شور و حال گذشته را ندارد. هر چند هیئت های عزاداری برای برگزاری این مراسمات زحمات زیادی را متقبل می شوند. دقیق بیاد دارم که مادرم برایم تعریف می کرد: زمانی که صدای طبل و سنج و دمام عزاداری امام حسین (ع) در هر گوشه از شهر به گوشمان می رسید بی هوا خاطرات عزاداری امام حسین (ع) برایمان زنده می شد و اشک از چشمانمان جاری.
بعد از فرستادن فاتحه ای برای مرحوم « حاج شیخ رضا ذاکری» که از روضه خوانان معروف دشتستان در گذشته بود، ادامه داد: این شخصیت ارزشمند بسیار انسان شریف، باتقوا و فرهیخته ای بود. با اینکه خردسال بودم اما در مراسم عزاداری خانگی آن ها شرکت می کردم. با آن ها بزرگ شدم، با اخلاق و روحیات آن ها بیشتر آشنا می شدم. این خانواده افتخار می کردند که از طریق روضه خوانی در راه امام حسین «ع» کسب درآمد می کنند. کسب درآمد آن ها به گونه ای نبود که شرط و شروطی برای این کار بگذارند و هر کس به عنوان هدیه هر مبلغی به آن ها می داد قبول می کردند. در مراسمات فاتحه نیز فعالیت داشت. از خانواده های عزاداری که از وضعیت مالی خوبی برخوردار نبودند هزینه ای دریافت نمی کرد. نابینا بود هر زمان که می خواستم از مراسم فاتحه او را به منزلش برسانم از من می خواست مبلغی که به عنوان هدیه به او دادند را چک کنم و برایش بگویم مبلغ چقدر است. هر زمان مبلغ زیاد بود از من درخواست می کرد که او را برگردنم و مبلغ را به خانواده میت بر می گرداند و هیچوقت مبالغ بالا را قبول نمی کرد. با همین روش زندگی اش را می گذراند و روز به روز بر رونق و رزق و روزی زندگی اش افزوده می شد. اما متاسفانه امروزه برخی مداحان سینه زنی و هیئتی شرط و شروط خاص و مبالغ متفاوتی برای عزاداری در راه امام حسین «ع» مطرح می کنند. رفتارهای چنین بزرگ مردی « حاج شیخ رضا ذاکری» در من تاثیرات خوبی گذاشت به صورتی که طی تمامی این سالیان حتی یک ریال به عنوان هدیه بابت مداحی ازهیچ کس قبول نکرده ام. اما قبول هدیه بدون شرط و شروط برای مداحان را ایراد نمی دانم.
---
او معتقد است نمی شود در این حوزه ورود کرد و از تجربیات بزرگان استفاده نکرد. اواز شروع فعالیت خود در این حوزه از «محمد بهزادی » و نوحه خوان بزرگ و معروف استان بوشهر «حاج مصطفی گراشی» کمک گرفته و از تجربیات آن ها در مسیر پیشرفت خود استفاده کرده است. با حضور در مراسمات عزاداری بوشهر از چگونگی اداره کردن و سبک های دسته های سینه زنی و عزاداری تجربه کسب کرده تا اکنون با تسلط کامل موفق به درخشش در مسجد دلگشای شهر برازجان شود.
در خصوص سبک های سینه زنی از او پرسیدم و اینگونه پاسخ داد: از کودکی با سینه زنی سنتی آشنا شدم و این سبک را پسندیدم. هر منطقه و استان سنت های خاص خود را دارند و اجرا می کنند. اجرای سنت های خاص هر منطقه باعث بقای هر چه بیشتر عزاداری در آن مطقه است. بر اساس همین عقاید به سینه زنی سنتی روی آوردم. در استان بوشهر از سینه زنی سنتی استقبال بیشتری می کنند چون دست به دست از گذشته تاکنون به مردم رسیده و به امید پروردگار به نسل های بعد نیز منتقل خواهد شد.
«حاج مهدی آخوندزاده» شور و شوق خود و اعضای هیئت عزاداری را مختص ماه محرم نمی داند و معتقد است این حس از اتمام ماه محرم و صفر امسال تا آغاز ماه محرم و صفر سال آینده وجود دارد و بچه های هیئت برای رسیدن ماه محرم و صفر در تمامی ایام سال روز شماری می کنند. با نزدیک شدن به ماه محرم جلسات متعددی در خصوص بهتر و باشکوه تر برگزار شدن مراسمات در مسجد دلگشا برگزار می شود. کلیپ هایی که از عزاداری سال گذشته ثبت شده را می بینند و جهت تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف برنامه ریزی های لازم را انجام می دهند. به گفته او اوج شور و شوق و عشق برای بچه های هیئت زمان فرارسیدن ماه محرم و سینه زنی و عزاداری در مسجد است. حتی تمایلی به ترک مسجد بعد از اتمام مراسم ندارند و تا پاسی از شب بعد از اتمام مراسم در مسجد می مانند و این شور و شوق در بین بچه های هیئت روز به روز بیشتر می شود.
از این شخصیت معروف و ارزشمند خواستار تعریف شیرین ترین و تلخ ترین خاطرات زمان فعالیتش در مساجد شدم: تمام سال های عزاداری برای «ابا عبدالله الحسین ع » برایم خاطراتی شیرین است. شاید بهترین خاطراتی که از ماه محرم و صفر دارم مربوط به دوران جنگ است. دوستان زیادی داشتیم که دیگر در بین ما نیستند و به شهادت رسیدند. اما بدترین خاطرات ما در این 40 سال زمان اوج ورود بیماری کرونا بود. در آن ایام بچه های هیئت چون نمی توانستند مراسم را آنگونه که می خواستند برگزار کنند اشک می ریختند و ناراحت بودند. سلامت مردم را در اولویت کار خود قرار دادیم و تمامی هزینه هایی که در طول سال برای عزاداری در ماه محرم و صفر آماده کرده بودیم را جهت سلامت شهروندان در اختیار شبکه بهداشت و درمان قرار دادیم تا در مسیر درمان بیمارنی که مبتلا به کرونا شده اند هزینه شود. سالی که اوج شدت این بیماری بود عزاداری را تعطیل و به سمت بهداشت و سلامت مردم گام برداشتیم . نتوانستیم عزاداری را برگزار کنیم و همان سال برایمان خاطره ای تلخ بر جای گذاشت.
---
نظر این مداح را در خصوص صدای مداحان استان پرسیدم: هر کس در منطقه استان بوشهر باشد با صدای «جهانبخش کردی زاده» معروف به «بخشو» آشناست. از کارهای این مرحوم استفاده می کردم. کم کم با سبک هایی از سمت «حاج مصطفی گراشی» که ارادت خاصی نسبت به وی دارم آشنا شده و از آن ها استفاده کردم. بعد ار مرحوم « بخشو» که صدایش دلنشین بود، از اساتید بنام استان و کشور که صداهای دلنشینی داشتند الگو برداری می کردم.
وی در پایان ضمن تشکر از مجموعه «روزنامه پیام عسلویه» به دلیل اهمیت به مداحان شهر برازجان از زحمات و تلاش های « کل جمال کازرونی» که سالیان بسیار زیادی به عنوان نظم دهنده صف های سینه زنی یا « برساز» در مسجد دلگشا فعالیت داشت و اکنون به دلیل ناتوانی های جسمی قادر به ادامه این فعالیت نبود تشکر کرد. او «کل جمال کازرونی» را رفیق 40 ساله خود که پا به پای او در عزاداری «ابا عبدالله حسین (ع)» فعالیت می کرد معرفی کرد و سبک فعلی سینه زنی رایج در برازجان را مدیون تلاش های این شخصیت ارزشمند دانست و ادامه داد: اکنون« محمد شاه حسینی» به عنوان «برساز» مسجد فعالیت می کند. از قدیمی های هیئت ما می توان از افرادی چون «حاج سهراب گرگین»، «حاج اصغر کاویانی»، «حاج حسین اتابک زاده» و «عبدالنبی دشتیانه» نام برد. این بزرگ مردان با عشق و شوری خاص سالیان سال در این هیئت فعالیت می کنند. «رضا کریم آزاد» به عنوان اولین پیشخوان حرفه ای شهر شناخته شد که در حال حاضر شاگردان زیادی را آموزش می دهد. «ایمان کریم نژاد» به عنوان نوحه خوان دوم بعد از بنده در این هیئت نوحه خوانی خواهد کرد. او از فعالین فضای مجازی و مدیریت صوتی و تصویری مراسمات عزاداری را عهده دار است.
امیدوارم تمامی عزاداران و عاشقان «ابا عبدالله الحسین ع» از نعمت ارزشمند سلامتی بهره مند باشند و عزاداری تمامی هیئت های مذهبی مورد قبول درگاه باری تعالی قرار گیرد.