بوشهری ها / رضا معتمد | یک ماه و اندی از انتخاب مسعود پزشکیان به عنوان رئیس جمهور ایران میگذرد و او قرار است امروز فهرست کابینة خود را به مجلس معرفی کند. تا این لحظة نگارش این یادداشت از افراد قرار گرفته در این فهرست، اطلاعاتی منتشر نشده است. با این حال وعدههایی که پزشکیان در ایام تبلیغات انتخاباتی داده است، حساسیت را در بارة فهرست اعضای دولت او بالا برده است. او از یک سو وعده داده بود که در انتخاب وزاریش روشی کارشناسانه را در پیش بگیرد و از سوی دیگر بر انتخاب وزرایی که به وفاق ملی کمک کند، تأکید کرده بود.
پزشکیان پس از آن که با حمایت همه جانبة اصلاح طلبان و با وجود مشارکت زیر 50 درصدی انتخاب شد، برای تحقق وعدة نخست، شورایی را با نام «شورای راهبردی»، زیر نظر محمد جواد ظریف تشکیل داد. کار این شورا تشکیل کمیتههایی بود که برای هر وزارتخانه گزینههایی را به رئیس جمهور معرفی کند. این شورا و کمیتههایش پس از دو سه هفته رایزنی گزینههایی را به آقای پزشکیان معرفی کردهاند و اکنون او باید با در نظر گرفتن شرایط و مصلحتها و احتمالاً محدودیتهایی که دارد، وزرایش را به مجلس معرفی کند.
از سوی دیگر وعدة انتخاب وزرایی برای تحقق هدف وفاق ملی انتظاراتی را برای جناح مقابل سیاسی آقای پزشکیان و در طرف مقابل جناح سیاسی همسوی او بهوجود آورده است. جناح مقابل سیاسی که در انتخابات از رقیب پزشکیان حمایت میکرد، اکنون چشم بدان دارد که رئیس جمهور منتخب چند وزیر دولت قبلی را ابقا کند که مطابق اطلاعات تأیید نشدة رسمی تعداد آنها به شش نفر هم میرسد. در کنار اینها البته نام تعداد دیگری از اصولگرایان نیز مطرح است. درز همین اطلاعات غیر رسمی، مخالفتهای گستردة جناح همسوی آقای پزشکیان و نیز رأی دهندگان به او را برانگیخته است. آنان بر این باورند که اگر آقای رئیس جمهور که در شعار انتخاباتیاش وعدة تغییر وضع موجود را داده بود و آنان نیز بنا به همین وعده به او رأی دادهاند، بخواهد گروهی از معتقدان و عاملان وضع موجود را تحت هر بهانهای در کابینهاش قرار دهد، در همان گام نخست نقض عهد کرده است.
آنان بر این باورند که حتی اگر هدف پزشکیان از قرار دادن افرادی از جناح مقابل، به دست آوردن دل مجلس برای رأی دادن به دیگر گزینهها باشد، او راه نادرست و تجربه شدهای را در پیش گرفته است زیرا پیشینة جناح مقابل او نشان میدهد که آنها با اینگونه امتیاز دادنها هم چندان با دولت او همراهی نخواهند کرد. برای همین به رئیس جمهور توصیه میکنند که حتی اگر نگران رأی اعتماد ندادن نمایندگان مجلس فعلی یاشد، به عهدش در انتخاب کارشناسانة وزرا عمل کند و مسئولیت رد کابینة پیشنهادی را بر دوش مجلس بگذارد.
با این وصف میتوان گفت، رئیس جمهور پزشکیان در نخستینن گام حکمرانیاش که تشکیل دولت است، دارد سختی و خشونت راه دراز و پر سنگلاخی را که پیش روی اوست، احساس میکند. او از یک سو باید به انتظارات فزایندة حامیانش توجه داشته باشد و هم موانع داخلی و سنگاندازی و سهمخواهیهای کسانی را در نظر داشته باشد که در عین حالی که میخواهند از مواهب قدرت در دولت او همچنان بهرهمند باشند، احتمالاً نه تنها یاریگر او نخواهند بود بلکه برای شکست وی و رویگردانی حامیانش از او، فارغ از اینکه این رویگردانی چه هزینهای برای کشور داشته باشد، لحظه شماری میکنند. به هر حال امروز با مشخص شدن اعضای کابینه روشن خواهد شد که مسعود پزشکیان با این دو گرایش متضاد با کدام تدبیر برخورد خواهد کرد و نخستین گام را چگونه برخواهد داشت. / روزنامه پیام عسلویه
لینک مطلب: | http://booshehriha.ir/News/181579.html |