printlogo


کارگروه ملی رفع آلایندگی عسلویه زودتر دست بجنبانید
اینجا ریه‌های آسمان را دود گرفته است
اینجا ریه‌های آسمان را دود گرفته است
کد خبر: 181872 تاریخ: 1403/11/13 18:22
آلودگی هوا همواره گره ناگشوده و مشکل لاینحل جنوب استان بوشهر به‌خصوص عسلویه باقی مانده است. هرچند می‌نویسیم «مشکل» اما شما «معضل» بخوانیدش؛ معضلی

بوشهری هارویداد پارس| آلودگی هوا همواره گره ناگشوده و مشکل لاینحل جنوب استان بوشهر به‌خصوص عسلویه باقی مانده است. هرچند می‌نویسیم «مشکل» اما شما «معضل» بخوانیدش؛ معضلی که ریه‌های ساکنان و کارکنان و کارگران این منطقه را مجبور به جای دادن گازها و دودهای سمی کرده و سلامت آن‌ها را نشانه گرفته است. متاسفانه در برخی از روزها، چنان هوای این منطقه سمی و آلوده می‌شود که عسلویه گوی آلودگی را از کلانشهرهایی چون تهران و اراک می‌رباید و بر سکان نخست شهرهای آلوده ایران می‌نشیند.

مانند اولین جمعه همین ماه (5 بهمن) که بنا به اعلام همشهری آنلاین، شاخص آلودگی هوا در ایستگاه منطقه ویژه اقتصادی پارس - پارس ۲ روی عدد ۲۰۰ جاخوش کرد و گاز سمی SO۲ را روانه ریه‌های ساکنان و کارکنان این منطقه صنعتی کرد؛ گازی که عوارض خطرناکی چون خس‌خس سینه، تنگی نفس و احساس فشار در قفسه سینه، کاهش توانایی عملکرد ریه و بروز علائم تنفسی، افزایش مشکلات بیماران مبتلا به آسم، افزایش تحریک و التهاب در غشای مخاطی مانند چشم‌ها، بینی، گلو و ریه را به همراه دارد. این اتفاق بارها و بارها افتاده است و سلاکتی و جان‌های زیادی را در تهدید قرار داده است، از کودک گرفته تا میانسال و... ولی این تهدید جدی هرگر نتواسته مدیران را به تکاپو بیندازد آن‌گونه که بحران ناترازی انرژی سر و صدا کرد! انگار این مصیبت ناخوانده برای اهالی جنوب و پرسنل شرکت‌های صنعتی امری بدیهی و طبیعی است. البته تلاش‌هایی برای کاهش آلودگی‌ها با خاموشی فلرها و به‌کارگیری فناوری‌های نوین در تولید گاز و... صورت گرفته اما این تلاش‌ها برای آبی‌شدن آسمان این‌جا کافی نبوده، آسمانی که عاری از سیاهی دوده‌ها و گازهای سمی باشد.

متاسفانه کوتاهی صنایع مستقر در جنوب استان نظیر پتروشیمی‌ها و به‌ویژه پالایشگاه‌ها که بیشترین نقش را در مسموم‌کردن و آلوده کردن آسمان این منطقه دارند، در به‌کارگیری فناوری‌های نوین در تولیدات و کنش‌های صنعتی خود، موجب شده که ریه‌های آسمانش همواره دوده‌گرفته باشد. در سه چهار سال اخیر با بالا رفتن سقط جنین در زنان باردار ساکن در این منطقه، افزایش بیماران سرطانی، فراگیری بیماری‌های ریوی و خطرناک، حساسیت‌های چشمی و... زنگ خطر جدی‌تر در این منطقه به صدا درآمده تا جایی که دانشگاه علوم پزشکی این دغدغه را بجد در مجمع سالانه سلامت استان مورد بحث قرار داد که خروجی آن، تعریف یک کارگروه ملی بود به نام کارگروه ملی رفع آلایندگی عسلویه با حضور نمایندگانی از وزراتخانه نفت، سازمان حفاظت محیط زیست، وزارتخانه بهداشت و مسکن و شهرسازی و وزارت کشور. این کارگروه در دولت سیزدهم جلساتی را برگزار و مصوباتی را نیز تصویب کرد که در تحقق این مصوبه‌ها سهم و نقش هر وزارتخانه و ارگان نیز تعیین و مشخص شد. رئیس دبیر سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی استان بوشهر در این خصوص به خبرنگار رویداد پارس گفت: آلودگی‌ها و آزادسازی گازهای سمی چون SO۲ در عسلویه و شهرهای جنوبی استان همواره یکی از تهدیدهای جدی است که مخاطرات محیط زیستی شدیدی را به همراه دارد تا جایی که سلامت ساکنان و کارکنان این منطقه را به‌طرز خطرناکی نشانه گرفته است. ما بارها در سفرها و نشست‌های جداگانه با فرمانداران چهار شهرستان جنوبی و مدیران صنایع این موضوع جدی و پرخطر را پیگیری کردیم ولی نتیجه امیدبخشی حاصل نشد تا اینکه به تعریف کارگروه ملی رفع آلایندگی عسلویه رسیدم که برای نخستین بار در منطقه عسلویه محقق می‌شد. خوشبختانه این کارگروه شکل گرفت و جلساتی هم برگزار کرد. عیسی صفوی با تاکید بر اینکه ما جزء نادر استان‌های کشور هستیم که از کارگروه سلامت آن، یک کارگروه ملی بیرون آمد، افزود: کارگروه ملی رفع آلایندگی عسلویه (منطقه پارس جنوبی) برای رفع مشکلات تهدیدکننده سلامت جنوب استان شکل گرفت.

وی در خصوص چگونگی شکل گرفته این کارگروه هم توضیح داد: ما در مجمع سلامت استان سه سال متوالی مهم‌ترین عوامل تهدیدکننده سلامت استان بوشهر را به ترتیب آلودگی‌های صنعتی جنوب استان، ریزگردهای شمال استان و باقیمانده‌های سموم در محصولات کشاورزی نظیر گوجه‌فرنگی و... به کشور اعلام کردیم. عطف آن، بنا به جدی‌ترین عامل آلودگی استان، کارگروه ملی رفع آلایندگی عسلویه (منطقه پارس جنوبی) به دبیری سازمان حفاظت محیط زیست کشور تشکیل شد که دیگر اعضای آن نیز نمایندگان وزراتخانه‌های نفت، مسکن و شهرسازی، بهداشت و وزارت کشور بودند. به گفته رئیس دبیر سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی استان بوشهر، این کارگروه هم‌اینک سه سال از عمرش می‌گذرد که دو دوره گزارش مصوبات خود را ارائه کرده است. طبق مصوبات این کارگروه قرار بوده که تا سال 1404، 81 فلر در این منطقه صنعتی خاموش شود. یک بیمارستان ساخته شود.ساخت بیمارستان برعهده مسکن و شهرسازی بود که ظاهرا مجوز ساخت آن صادر شده کلنگ آن را نیز بر زمین زده شده است! خاموشی فلرها و مدیریت پسماندهای صنعتی هم با نظارت سازمان حفاظت محیط زیست و برعهده نماینده وزارت نفت بوده است. وی تاکید کرد: دانشگاه علوم پزشکی استان نیز به نمایندگی وزارت بهداشت در این کارگروه موظف شده بود که مرکز درمانی در آن‌جا احداث کند تا سالانه سلامت شش هزار شهروند عسلویه را ارزیابی کند که ما به دلیل نبود امکانات و مرکز درمانی مناسب و تامین نشدن اعتبار از اجرایی کردن این مصوبه بازمانده‌ایم. قرار بود که اعتبار این کار از محل بودجه ملی تامین شد که تا این لحظه اعتباری برای این منظور تخصیص نیافته است.
متاسفانه باید بگویم
که از مصوبات این کارگروه در این سه سال تنها 30 درصد اجرایی شده است. صفوی با تاکید بر اینکه در خصوص خاموشی فلرها باید نماینده سازمان حفاظت محیط زیست توضیح بدهد که بعد از مصوبات این کارگروه در سه سال اخیر، چه تعداد فلر در این منطقه خاموش شده‌است، گفت: فلرها و رهاسازی گازهای سمی و خطرناک در سال‌های اخیر سلامت بسیاری از انسان‌ها و زیستمندان منطقه جنوب استان بوشهر را نشانه گرفته است که باید هر چه زودتر تدبیری راهگشا برای آن اندیشید. تداوم این وضعیت بسیار نگران‌کننده خواهد بود. قطعا تحقق مصوبات این کارگروه می‌تواند در کاهش آلودگی هوای عسلویه و آلاینده بودن صنایع این منطقه نقش بسزایی را ایفا کند. در ادامه این گزارش، نگارنده پیگیر خاموشی فلرها از احمد طاهری، سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور شد که مهرماه امسال از سوی شینا انصاری به این سمت منصوب شده است و هم‌اینک نماینده سازمان حفاظت محیط زیست کشور در کارگروه ملی رفع آلایندگی عسلویه است که وی در این باره گفت: در حال جمع‌آوری گزارش‌های دستگاه‌های دیگر است و به‌زودی نتیجه این بررسی‌ها را اعلام می‌کند. البته شواهد امر نشان می‌دهد که مصوبات کارگروه رفع آلایندگی عسلویه در دولت قبل چندان با جدیت اجرایی نشده است، گواه این ادعا شدت آلودگی هوای عسلویه و انتشار فزاینده گازهای سمی و نفس‌بر در فضا و قرار گرفتن این بندر صنعتی در صدر شهرهای آلوده ایران در برخی از روزهای سال است. این خبر از آن می‌دهد که فلرها همچنان در این منطقه با قدرت می‌سوزند و آلوده می‌کنند و سم به ریه‌ها تزریق می‌کنند و ساکنان این منطقه نجیبانه به آغوش مرگ و بیماری‌های مهلک رانده می‌شوند و صنایع هم خودخواهانه با گریز از روی آوردن به فناوری‎های نوین به فربه‌شدن فلرهای خود همت می‌گمارند. امید می‌رود در دولت چهاردهم کارگروه ملی رفع آلایندگی عسلویه نسبت به تحقق مصوبات خود و موظف کردن شرکت‌های پتروشیمی و پالایشگاه‌ها در خاموشی فلرها و مدیریت پسماندهای صنعتی‌شان مسئولانه‌تر و مجدانه‌تر عمل کند./ روزنامه رویداد پارس

لینک مطلب: http://booshehriha.ir/News/181872.html