بوشهری ها / احسان انصاری / داستان استان بوشهر هم داستان عجیبی است. استانی که از ظرفیت های بی بدیلی در کشور و حتی منطقه برخوردار است و در عین حال مردم این منطقه با چالش های زیادی مواجه هستند. آمارهای جدید نشان می دهد که استان بوشهر پس از تهران و خوزستان سومین استان کشور از نظر تولید ناخالص داخلی است.با این وجود نابرابری و محرومیت در زمینه های مختلف این استان مشهود است.
به گزارش بوشهری ها ، شاخص ناخالص داخلی نشان دهنده قدرت تولید و قدرت زایندگی یک اقتصاد است که از جمع ارزش کالاها و خدمات نهایی تولید شده در داخل یک اقتصاد در یک بازه زمانی مشخص یک سال به دست میآید.این شاخص یکی از مهمترین ابزارهای آماری برای بررسی عملکرد اقتصادی مناطق و تحلیل امکانات و پتانسیلهای آنها، حسابهای ملی و حساب منطقهای میباشد. در واقع حسابهای منطقهای با ارائه اطلاعات کافی در خصوص سهم بخشهای مختلف اقتصادی از کل اقتصاد و مزیت نسبی آنها زمینه مناسبی را برای برنامه ریزان و سیاستگذاران در راستای تدوین برنامههای توسعه فراهم میآورد.
گزارش جدید مرکز آمار حکایت از آن دارد که پس از تهران، استان های خوزستان و بوشهر رتبه های دوم و سوم از نظر تولید ناخالص داخلی را دارند. جایگاه دو استان جنوبی در این شاخص به علت منابع سرشار نفت و گاز در این استان هاست، هرچند به لحاظ وضعیت اقتصادی، مردمان ساکن در این استانها شاهد توزیع نابرابری در برخورداری از مواهب زادگاه شان می باشند.
نکته جالب اینکه سرانه تولید ناخالصی استان بوشهر ۴برابر میانگین کشوری است. بررسی دقیق تر همچنین نشان میدهد 42 درصد از تولیدات ناخالص داخلی کشور تنها در سه استان تهران، خوزستان و بوشهر متمرکز شده است. به عبارت دیگر از مجموع 3348 هزار میلیارد تومان کالا و خدمات نهایی تولید شده در کشور، 1438 هزار میلیارد تومان آن در سه استان تهران، بوشهر و خوزستان با جمعیتی درحدود 20 میلیون نفر تولید شده است. مکانیسم توزیع نامناسب درآمد در کشور در هر استان نیز به طور مستقل تکرار شده است. درواقع همانطور که سه استان کشور 42 درصد تولیدات را در اختیار داشته و به لحاظ متغیرهایی چون؛ بیکاری، قدرت خرید و... وضعیت بهتری نسبت به 28 استان دیگر دارند در همان سه استان نیز اختلاف درآمدی بین طبقات مختلف مردم به همین صورت است.
در چنین شرایطی مرکز پژوهشهای مجلس با استفاده از شاخص فقر چندبعدی جهانی و با استفاده از دادههای پرسشنامه درآمد و هزینه خانوار تصویری از وضعیت موجود محرومیت در کشور ارائه کرده که بر مبنای نقشه محرومیت در استان های کشور بوشهر در وضعیت میانه و رتبه 15 کشور قرار گرفته است که جای تأمل و درنگ زیادی دارد.در واقع این سوال مطرح می شود که چگونه استانی که سومین استان از نظر تولید ناخالص داخلی است در رتبه15 محرومیت کشور قرار گرفته و پانزدهین استان محروم کشور است؟از سوی دیگر این سوال مطرح است که چرا استانی که یکی از استان های مهم اقتصاد کشور است تاکنون هیچ عضوی در کابینه های دولت های جمهوری اسلامی نداشته است؟
در واقع علی رغم ظرفیتهای بالای استان بوشهر در زمینههای مختلف، محرومیتهای فروانی در استان وجود دارد. کمآبیهای همیشگی، ضعف زیرساخت در روستاها و شهرهای مختلف، بیکاری دو رقمی، فقر مردم و جمعیت بالای تحت پوشش نهادهای حمایتی حکایت از محرومیت استان برخوردار بوشهر دارد.همچنین استان بوشهر با وجود علاقه مندی بسیار بالایی که برای کسب علم وجود دارد همچنان یکی از محروم ترین استان ها به لحاظ زیرساختهای مهم دانشگاهی است.
بدون تردید ضعف مدیریت،تبعیض،نداشتن قدرت چانه زنی،اختلافات سیاسی داخلی و از همه مهم تر از دست دادن فرصت ها باعث شده که استان بوشهر در وضعیتی دو گانه قرار بگیرد که در عین حالی که دارای ظرفیت ها و ثروت زیادی است اما جز استان های محروم کشور به شمار می رود./ بوشهری ها
لینک مطلب: | http://booshehriha.ir/News/181879.html |