سیاست / شناسه خبر: 20801 / تاریخ انتشار : 1397/5/26 12:01
|
گزارشی از نشست انجمن حافظ عسلویه

شبی با شاعر سینمای ایران در عسلویه

بوشهری ها | گزارشی از نشست انجمن حافظ عسلویه

بوشهری ها / شانزدهمین نشست تخصصی هفتگی انجمن ادبی حافظ شهرستان عسلویه در سال جاری، دوشنبه شب گذشته ۲۲ مردادماه، با حضور اعضای انجمن در مرکز فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نخل تقی برگزار گردید.

به گزارش پیام عسلویه؛ در ابتدای این نشست، که به بهانه تقارن با سالروز تولد علی حاتمی ، به معرفی شاعر سینمای ایران اختصاص یافته بود، علی رضی، مدیر انجمن حافظ،کلام خود را با این جمله آغاز کرد: "آیین چراغ خاموشی نیست" که دیالوگی ماندگار از فیلم حاجی واشنگتن است  و توضیحات مختصری را درباره زندگی  این کارگردان شهیر ارائه داد. حاتمی در جایی متولد شد شبیه همان جایی که  رضا خوشنویس در هزاردستان به مفتش شش انگشتی آدرس می دهد؛"خیابان شاهپور،خیابان مختاری،کوچه اردی بهشت"

 ایشان عباسعلی حاتمی ( ۱۳۲۳_۱۳۷۵ ه.ق) از فیلم سازان پیشروی نسلی به شمار می رود که پیشگامان فصل جدید سینمای ایران از اواخر دهه ۴۰ خورشیدی به بعد از میانش برخواسته ،از جمله ناصر تقوایی،بهرام بیضایی،مسعود کیمیایی ،فریدون گله و داریوش مهرجویی.اولین اثر سینمایی حاتمی در سال ۱۳۴۸ باعنوان حسن کچل ساخته شد و آخرین فیلم نیمه تمامش با نام جهان پهلوان تختی که یکی از پروژه های سینمایی او بعد از مجموعه هزاردستان بود ،به علت مرگ ناشی از بیماری سرطان او نافرجام ماند.

حاتمی کار هنری خود را با نویسندگی در تئاتر آغاز کرد و در سال ۱۳۴۴ نمایش دیب(دیو)را  که از اولین نوشته های خود بود در تالار دانشکده هنرهای زیبا به روی صحنه برد.

 حاتمی در طول عمر نسبتا کوتاه خود بیش از ۱۵ اثر سینمایی و سریال ساخت که از آن جمله می توان به :

حسن کچل،طوقی،باباشمل،قلندر،خواستگار ،ستارخان ،سوته دلان حاجی واشنگتن، کمال الملک، جعفرخان از فرنگ برگشته ،مادر ،دلشدگان و فیلم ناتمام جهان پهلوان تختی به عنوان آثار سینمایی و جنگل و آشپزی،داستان های مولوی ،سلطان صاحبقران و هزاردستان به عنوان سریال های تلویزیونی او اشاره کرد.

حاتمی از معدود کارگردانانی است که درونمایه ی آثارش بر اساس ویژگی های قومی و انسان رشدیافته در این باورها و اعتقادات شکل گرفته است.شخصیت آثار او اغلب شبیه ترین افراد به خصلت و باورهای قومیت ایرانی هستند.

سرانجام علی حاتمی در روز پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۳۷۵ بر اثر سرطان پانکراس در سن ۵۲ سالگی درگذشت و پیکرش در قطعه هنرمندان بهشت زهرا تهران در جوار رقیه چهره آزاد " مادر سینمای ایران و ایفاگر نقش مادر در فیلم مادر" و رسام عرب زاده "طراح ممتاز فرش های ایرانی " آرام گرفت.

پس از تنفسی کوتاه، بخش حافظ خوانی با قرائت غزل ۶۵ حافظ (بر اساس تصحیح دکتر خانلری) با مطلع: اگر چه عرض هنر پیش یار بی ادبیست/ زبان خموش ولیکن دهان پر از عربیست/ آغاز گردید.

فتحی، از اعضای انجمن، با اشاره به زمانه حافظ و استیلای زبان عربی در آن عصر و همچنین فصاحت زبان عربی و استعمال آن در تالیفات گوناگون علمی و ادبی ؛عربی دانی را از تفاخرات آن عصر دانست که حافظ نیز بدان اشاره کرده است.

خانم کازرونی، از اعضای انجمن، با اشاره به شرح جلالی، نظر دکتر جلالیان درباره تاریخچه سرایش این غزل را به جلسات شعرخوانی در دربار شاه شجاع دانست و افزود با توجه به تسلط شاه به زبان عربی و فارسی و سرایش شعر به هر دو زبان؛گویا این غزل اشاره به این دارد که حافظ علیرغم عربی دانی در این جلسات در خصوص  ایرادات و اشکالات شعر شاه به خود اجازه اظهار نظر نمیداده است ولی  افرادی بی اطلاع به تعریف و تمجید از شعر شاه می پرداخته اند.

  در ادامه در خصوص بوالعجب و معنای آن در فارسی که شعبده باز است؛مصطفوی و بولهبی و تمثیل حضرت رسول به نور چراغ و ابولهب به شراره های آن چراغ ؛از آن روی که ابولهب به دلیل سرخی مو به ابولهب مشهور بوده است،همچنین اشاره بیت" سبب مپرس که چرخ از چه سفله پرور شد " به بخشی از آیه ۲۶ آل عمران "تعز من تشا و تزل من تشاء که  دلیل و غرضی برای سفله پروری دهر ندانسته و همه چیز را به اراده ی قادر مطلق می داند

و نیم جو  که کم ترین واحد اندازه گیری است و  مصطبه که به معنای سکو و اینجا مجاز از میخانه آمده

و طنبی که به معنای ایوانی در ایوان بزرگتر است. اشاره شد.

در بخش سوم نیز اعضای حاضر به شعرخوانی پرداختند.

همچنین اعضا نوجوانی که برای نخستین بار در انجمن حضور یافتند آثار ودلنوشته های خود را قرائت کردند.

نشست های تخصصی ادبی انجمن حافظ شهرستان عسلویه، همه هفته دوشنبهها، ساعت 19:30 در مرکز فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان واقع در میدان شهرداری نخل تقی، خیابان ساحلی، خیابان دکتر حسابی، برگزار گردیده و حضور در جلسات آن برای عموم آزاد است.

کلیدواژه

نخل تقی

علی حاتمی

عسلویه

ارسال نظرات

captcha
کلینک زیبایی
نمایشگاه  پتروشیمی