بوشهری ها / احسان انصاری: افزایش میزان طلاق در کشور به یکی از نگرانی اصلی مسئولان و پژوهشگران علوم اجتماعی در کشور تبدیل شده است. این در حالی است که آمارهایی که از وضعیت طلاق منتشر می شود نشان می دهد که وضعیت طلاق در ایران روند صعودی به خود گرفته است.
بر پایه آمار ثبت احوال کشور در سال1402 تعداد ۴۸۱ هزار و ۳۹۴ مورد ازدواج در کشور به ثبت رسیده است که بیشترین میزان ازدواجها مربوط به استان تهران با تعداد ۶۳ هزار و ۹۷۳ مورد ازدواج و پس از آن نیز استانهای خراسان رضوی با ۴۳ هزار و ۸۸۷ ازدواج، خوزستان با ۳۵ هزار و ۳۶۴ ازدواج، آذربایجان غربی با ۲۵ هزار و ۶۹۴ ازدواج و فارس نیز با ۲۵ هزار و ۱۶۶ مورد ازدواج قرار گرفتهاند.
همچنین کمترین میزان ثبت ازدواج مربوط به استان سمنان با تعداد ۳ هزار و ۶۸ مورد بوده است و پس از آن نیز استانهای ایلام با ۳ هزار و ۴۳۶ ازدواج، کهکیلویه و بویراحمد با ۵ هزار و ۱۶ ازدواج، خراسان جنوبی ۵ هزار و ۵۳۷ ازدواج و یزد با ۵ هزار و ۶۵۳ ازدواج ثبت شده در جایگاه بعدی قرار گرفتهاند.
بر اساس گزارش مرکز رصد جمعیت کشور سازمان ثبت احوال، در سال ۱۴۰۲ همچنین تعداد ۲۰۲ هزار و ۱۸۳ طلاق در کل کشور به ثبت رسیده است که ۳۴ هزار و ۹۷ طلاق مربوط به استان تهران بوده است و پس از تهران استانهای خراسان رضوی با ۲۱ هزار و ۶۴۳ مورد طلاق، خوزستان با ۱۱ هزار و ۵۶۶ طلاق، فارس با ۱۱ هزار و ۵۶ طلاق و اصفهان هم با ۱۱ هزار و ۳ مورد طلاق در رتبههای بعدی قرار دارند.
کمترین طلاق ثبت شده در کشور نیز در سال گذشته متعلق به استان ایلام با تعداد یک هزار و ۹۶ مورد طلاق است و پس از آن نیز استانهای خراسان جنوبی با یک هزار و ۴۸۸ طلاق، سمنان با یک هزار و ۵۸۶ طلاق، کهکیلویه و بویراحمد با یک هزار و ۶۷۲ طلاق و چهارمحال و بختیاری با یک هزار و ۷۹۱ مورد طلاق قرار گرفتهاند.
مقاسیه آمار طلاق در ایران و کشورهای دیگر نشان میدهد که آیا رشد طلاق و ناسازگاری زوجین و تغییر بینش و نگرش آنها نسبت به زندگی فقط منحصر به ایران است، یا اینکه در کل جهان آمار طلاق افزایش پیدا کرده است. برای محاسبه این آمار می بایست تعداد زوجهای مطلقه نسبت به تعداد جمعیت کشورها را مورد بررسی قرار داد.
به عنوان مثال در صورتی که کشوری 100 هزار نفر جمعیت داشته باشد و 5 هزار طلاق در سال در آن ثبتشده باشد، به ازای هر 1000 نفر 5 طلاق در این کشور به ثبت رسیده است. در روسیه به ازای هر 1000 نفر آمار طلاق 4.7 است و حدود یک سوم ازدواج روسیها در 5 سال اول با شکست مواجه میشود. آمار طلاق در آمریکا به ازای هر 1000 نفر 2.5 طلاق است و برای اسپانیا به ازای هر 1000 نفر 2.1 طلاق ثبت میشود.
در بین مردم ترکیه از هر 1000 نفر 1.6 طلاق ثبت میشود و هند به ازای هر 1000 نفر فقط 1 عدد درخواست طلاق دارد. در ایران هم به ازای هر 1000 نفر 2.3 طلاق ثبت میشود که نسبت به جمعیت و ازدواجهایی که در کشور ثبت میشود قابل توجه است. از جمله دلایلی که باعث افزایش آمار طلاق در ایران شده میتوان به اعتیاد به مواد مخدر، خشونت خانگی و نبود ارتباط عاطفی بین زوجین اشاره کرد.
نکته مهم در این زمینه افزایش قابل توجه نرخ طلاق در استان بوشهر بوده است. در سال گذشته در استان بوشهر 2 هزار و 423 طلاق و از طرفی 5 هزار و 723 ازدواج به ثبت رسیده، یعنی به ازای هر دو ازدواج، یک طلاق.این درحالی است که نسبت ازدواج به طلاق در کشور 4 به یک است و در تهران نزدیک به3.
به عبارتی در این شاخص، بوشهر 100 درصد بالاتر از کشور قرار دارد؛ اما چون جمعیت استان پایین است، مسئولان در آمارهای اعلامی، به آمار خام طلاق اکتفا می کنند (میزان طلاق به ازای هر هزارنفر) و به همین نسبت بوشهر را جزو استان های پایین کشور از نظر طلاق نشان می دهند؛ درحالی که بهترین نشانه فراوانی طلاق را باید از طریق نسبت ازدواج و طلاق در یک بازه مشخص به دست آورد.
همچنین بوشهر تنها استان کشور می باشد که مرکز استان در رتبه اول طلاق های ثبت شده نیست، طوری که دشتستان بیشترین آمار در این خصوص را به خود اختصاص داده است.
درخصوص سن طلاق های بار نخست هم عمدتا در سنین جوانی است، طوری که در مردان 38 سال و زنان 33 سال می باشد.
این آمار به خوبی نشان می دهد که استان بوشهر در وضعیت هشدار نسبت به افزایش میزان طلاق قرار گرفته که باید دلایل و راه حل های آن باید به صورت جدی در دستور کار مسئولان و پژوهشگران حوزه اجتماعی قرار بگیرد./ روسداد پارس