جامعه / شناسه خبر: 128764 / تاریخ انتشار : 1401/7/2 10:42
|
بسام کریمی

تراژدی فرزند کُشی

ارسطو تراژدی را عالی ترین نوع ادبی جهان می‌داند و آن را به مثابه تقلید و محاکات از کار بزرگ و‌ شگرف می پندارد. هسته اصلی در تراژدی را وقوع ی

بوشهری ها / ارسطو تراژدی را عالی ترین نوع ادبی جهان می‌داند و آن را به مثابه تقلید و محاکات از کار بزرگ و‌ شگرف می پندارد. هسته اصلی در تراژدی را وقوع یک فاجعه شکل می دهد؛ فاجعه ای که مرگ محنت بار قهرمان داستان را به همراه خواهد داشت. اگر چه می توان به نمونه‌های فراوانی از تراژدی پدر کُشی در یونان اشاره کرد، اما داستان‌ها و افسانه‌های بسیار زیادی از تراژدی فرزند کشی نیز در تاریخ ایران باستان نقل شده است. و فردوسی فرهیخته در شاهنامه با چیره دستی خیره کننده ای به روایت بسیاری از آن ها پرداخته که می توان به تعدادی از آن ها اشاره نمود: ترس آژیدهاک از پادشاه شدن کورش و تلاش برای کشتن او به محض تولد، سام تلاش می کند پسرش زال را به سبب سپید مو زاده شدن از بین ببرد، همای به عشق سلطنت، فرزندش را به آب می سپارد، کاووس ، سیاووش را به کشتن می‌دهد و شاید آشناترین آنها کشته شدن سهراب به دست رستم باشد! خیلی ها هم حتما فراموش کرده‌اند که رضا قلی میرزا پسر جنگاور و مردم پسند نا‌در شاه افشار به فرمان پدرخودکامه‌ی بدگمانش کور می‌شود و یا شاه عباس یکم نیز نسبت به مردم پسندی پسرش رشک می ورز‌د و فرمان کشتن او را می‌دهد…

به نظر می رسد این سنت کهن همچنان در برگ برگ تاریخ کشورمان زندگی می کند و هربار به گونه و به تعبیری بدیع خود را آشکارا نمایان می دارد؛ بی هیچ شرمی و صرفا جهت تحقق یک تراژدی دیگر!

علیرضا فیروزجا نابغه ۱۹ ساله شطرنج جهان در گرند تور سینکفلید۲۰۲۲  توانست همانند مرحله قبل در تورنمت سنت لوئیس آمریکا، در میان بزرگان شطرنج دنیا به مقام قهرمانی برسد و جایزه ۸۷هزار دلاری مسابقه را از آن خود نماید. علیرضا فیروزجا در پایان این تور ضمن جابجای چندین رکورد توانست در صدر جدول رده بندی تمامی تور های برگزار شده بایستد و در مجموع ۱۷۲هزار دلار کسب کند آن هم با پرچم “ فرانسه” و نه ایران. آینده دار ترین بازیکن شطرنج جهان که از او به عنوان نفر اول جهان در سال های آینده یاد می شود دیگر ایرانی نیست. پروفایل او را که چک کنید پرچم فرانسه را می بینید و با خو‌د فکر می‌کنید که افتخار مقام اول شطرنج جهان دیگر برای ملت ایران به یک رویا تبدیل خواهد شد.

علیرضا فیروزجا تنها نمونه ای از این تغییر ملیت ها و از دست رفتن استعداد ها و افتخارهای جهانی نیست. علی ارسلان در مسابقات جهانی کشتی ۲۰۲۲ در بلگراد صربستان در کشتی فرنگی به مدال طلا رسید. ارسلان روی سکوی اول ایستاد اما پرچم صربستان در سالن به اهتزاز در آمد. جالب آنکه در همین مسابقات، دو کشتی گیر دیگر ایرانی نیز برای کشورهای آلمان و آذربایجان بر روی تشک حاضر شدند. چندی پیش تنها در ۲ روز دو افتخار بزرگ جهانی که به دست فرزندان ایران زمین به‌ دست آمده بود به راحتی به نام دیگران ثبت شد! رضا مهماندوست سرمربی برتر جهان در سال ۲۰۱۶ به انتخاب فدراسیون جهانی تکواندو و میلاد بیگی دارنده مدال برنز المپیک ریو مهمترین افتخارات خود را نه برای ایران بلکه برای کشور آذربایجان کسب کردند.

وزنه بردار، تکواندوکار، شناگر، دوچرخه سوار، دو و میدانی کار، مبارز بوکس و خیلی از ورزشکاران ایرانی هنگامی که با بی اعتنایی کامل مسئولین روبرو شدند؛ درهم شکسته اما امیدوار ترک وطن کرده و به امید تحقق رویاهایشان که دقیقا همگرا با آرزوهای ورزشی کشور نیز هست؛ زیر پرچم کشوری دیگر در مسیری سخت و پر افتخار قدم نهادند. نتیجه تلاششان هر چه باشد؛ اسم این فاجعه را چیزی جز تراژدی فرزندکشی نمی توان گذاشت. فرزندی از دیار ایران زمین متولد می شود و در دامان اهل فن رشد می کند و هنگامی که باید ثمره یک عمر هزینه پرورش آن را بدست آوریم؛ از آن ها روی بر می‌گردانیم و ککمان هم نمی گزد که نابغه هایمان ناخواسته و بالاجبار عزم کوچ به کشوری غریب کنند و هزاران میلیارد پولی که بابت پرورش این قهرمانان خرج شده به جوی ریخته شود. و این مختص تنها ورزش هم نیست.

آدمی به نفس زنده نیست؛ به دیده شدن است که جان می گیرد و روح زندگی در او متبلور می‌شود. مریم میرزاخانی برنده جایزه فلیدز (نوبل ریاضی جهان)پیش از ادامه تحصیلش در آمریکا، در مسابقات المپیاد ریاضی دانشجویان کشور در اهواز حضور یافت. در هنگام بازگشت به تهران اتوبوس دانشجویان دچار سانحه شده و ۷ نفر از آن ها کشته شدند.  تقدیر این نبود که دست روزگار تنها ۷ نفر از نابغه های ریاضی ایران را به اعماق خروارها خاک ببرد؛ پس از این حادثه تنها یک نفر از این نوابغ ریاضی در ایران ماند و مابقی همگی برای ادامه تحصیل و نهایتا زندگی به خارج از کشور مهاجرت کردند. این نادیده گرفتن ها، این چشم بستن بر مهاجرت نوابغ علمی و قهرمانان ورزشی و کارافرینان و مبتکران و هزاران پزشکی که در چند سال گذشته نه برای جلب حمایت بیشتر و تنها برای دیده شدن و زنده ماندن حرفه اشان ترک وطن کردند همگی نشان از علاقمندی مسئولین به عالی ترین نوع ادبی جهان است و لاغیر! چه کنیم که حقیقت تلخ است. “تقدیر” همواره به عنوان عنصری موثر در سرنوشت قهرمانان داستان در تراژدی پسرکشی نقش پررنگی ایفا می کنند. و این هشداری غم انگیز است که نه تنها در اساطیر و داستان های کهن، بلکه در دوره معاصر نیز همواره باید شاهد این فاجعه باشیم. حال می خواهد قهرمان ما نابغه علمی دنیا باشند یا قهرمان ورزشی جهان! / روزنامه پیام عسلویه 

کلیدواژه

بسام کریمی

تراژدی

ارسطو

فرزندکشی

ارسال نظرات

captcha
کلینک زیبایی
نمایشگاه  پتروشیمی