اقتصاد / شناسه خبر: 181912 / تاریخ انتشار : 1403/11/21 16:15
|
همزمان با سفر رئیس جمهور در گفت و گو با مجید حسینی کنگانی مطرح شد ؛

دو راهکار مهم برای برون رفت از ناترازی انرژی/ انسجام قلب انرژی در گرو تشکیل معاونت انرژی

مجید حسینی کنگانی فعال اقتصادی با اشاره به سیطره گسترده ظرفیت­های استان بوشهر در حوزه های مختلف به ویژه انرژی و سهم آورده آن برای کل کشور،

بوشهری ها /پیام عسلویه| مجید حسینی کنگانی فعال اقتصادی با اشاره به سیطره گسترده ظرفیت­های استان بوشهر در حوزه های مختلف به ویژه انرژی و سهم آورده آن برای کل کشور، گفت: پرداختن به بوشهر با توجه به فرصت­ها  و تهدیدها و قوت­ها و ضعف­های موجود که خوشبختانه فرصت­ها و قوت­های آن بیشتر است می بایست با رویکرد مسئله محور یعنی شناسایی مسئله­های استراتژیک آن توجه شود، که این رویکرد هم به توسعه استان و ارتقا سطح زندگی در همه بخش­های درمانی، آموزشی، ورزشی، فرهنگی، اشتغال و پر کردن اوقات فراغت و معیشت مردم و بالا رفتن امید به زندگی و توسعه شهری می­شود.

این فعال حوزه انرژی افزود: از طرفی این قابلیت­های موجود در سایه توجه و برنامه­ریزی صحیح کلان ضمن ایجاد آمادگی بیشتر برای میزبانی از توسعه و ایجاد صنایع مختلف موجب افزایش درآمد کشور می­گردد. وی گفت: استان با داشتن چند مگا پروژه و میادین و مناطق صنعتی در حوزه انرژی از شمال تا جنوب مثل سیاهمکان، گوره، بهرگان، نرگسی، جزیره خارگ، نفت سنگین مند، پارس شمالی، پارس جنوبی، نار و کنگان و نیروگاه اتمی بوشهر و صنایع مختلف نفت، گاز و پتروشیمی و جالب اینکه همجواری با ساحل و بیشترین مرز آبی در کشور، می­توان تصور کرد که یک سایت عظیم صنعتی جهان است که شهرهای مابین این صنایع حکم سایت پشتیبانی دارند. حسینی کنگانی تأکید کرد: حال که در آستانه سفر رئیس جمهور محترم می­باشیم جالب است که علاوه بر یک سفر روتین که برای حل مشکلات و آشنایی نزدیک با مسائل که به اقصی نقاط کشور هم دارند، به موضوع حل معضل ناترازی انرژی که بر همه امور کشور متاسفانه تأثیر منفی گذاشته نیز در این استان و سفر اولا از طریق فشار افزایی میادین به خصوص پارس جنوبی و دوم، ازدیاد تولید با فعال شدن پارس شمالی که برای هر دو نیاز به حمایت صنعت نفت برای جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی می­باشد، توجه بیشتری کرد.

وی افزود: خوب میدانیم که کشور های عربستان و امارات متحده عربی با ایجاد جزیره های مصنوعی در نزدیک ساحل حتی دو تا سه کیلومتری با احداث پل و با سرمایه­گذاری و هزینه کمتر بیشترین بهره برداری از میادین گازی و نفتی مشابه پارس شمالی برده اند. کنگانی ادامه داد: به هر حال بوشهر به عنوان یک سایت عظیم انرژی نه تنها در کشور بلکه در دنیا محسوب می شود. لذا از طرفی نباید از نظر دور داشت که این استان نه فقط به دلیل مناطق  پارس جنوبی و شمالی و غیره قلب انرژی ایران اطلاق شده است، بلکه ظرفیت های تولید در بخش گاز، پتروشیمی، نفت، انرژی اتمی و غیره در قالب مجموعه­ای از پتانسیل­های انبوه باعث شده تا این استان به نام با معنای «قلب انرژی» کشور مزین شود که در آستانه سفر رئیس جمهور، فرصتی مناسب برای بهبود ناترازی­ها از طریق توجه کارشناسی شده به ظرفیت­های آن مهیا شده است.

 

ظرفیت‌های بزرگ صنعتی استان بوشهر

مجید حسینی کنگانی، در گفت و گو با «پیام عسلویه»، همزمان با سفر ریاست جمهوری به استان بوشهر، به بیان چالش‌ها و ظرفیت‌های این استان پرداخت و با اشاره به موقعیت استراتژیک بوشهر، گفت: استان بوشهر با در اختیار داشتن ظرفیت‌های بزرگ صنعتی و پتروشیمی، به عنوان بزرگترین سایت انرژی کشور و حتی خاورمیانه شناخته می‌شود و شهرهای اطراف بوشهر هر کدام به منزله پشتیبان این ظرفیت‌ها تلقی می‌شوند و می‌توانند نقش مهمی در افزایش ظرفیت تولید، توزیع و صادرات ایفا کنند. وی بر لزوم توجه ویژه به زیرساخت‌ها و سرمایه‌گذاری در این حوزه تأکید و بیان کرد: با بهره‌برداری بهینه از این ظرفیت‌هاو توسعه اقتصاد دریا محور  می‌توانیم به توسعه پایدار و رونق اقتصادی استان کمک کنیم. این فعال اقتصادی همچنین به چالش‌های موجود در استان اشاره و بر ضرورت همکاری و هم‌افزایی میان بخش‌های دولتی و خصوصی تأکید و اضافه کرد: ما نیازمند یک برنامه جامع و مدون هستیم تا بتوانیم از تمام پتانسیل‌های استان بهره‌برداری کنیم و به رشد و شکوفایی اقتصادی دست یابیم، از این رو سفر ریاست جمهوری به بوشهر فرصتی است تا مشکلات و چالش‌های این استان به صورت جدی مورد بررسی قرار گیرد و راهکارهای مناسبی برای توسعه آن ارائه شود.

 

ظرفیت­های نهان و آشکار شهرهای بوشهر

 مجید حسینی کنگانی، در ادامه سخنان خود در خصوص ظرفیت‌های استان بوشهر، به اهمیت شهرهای شمال و جنوب این استان در پشتیبانی از سایت‌های بزرگ انرژی پرداخت و گفت: شهرهایی که در شمال ،مرکز  و جنوب این سایت قرار دارند و مسئولیت بسیار مهمی را در پشتیبانی از این سایت بزرگ دارا هستند. این شهرها با توجه به موقعیت جغرافیایی و زیرساخت‌های موجود، می‌توانند نقش حیاتی در تأمین نیازهای انرژی و توسعه صنایع وابسته ایفا کنند. از این رو، با تقویت این شهرها و توسعه بنادر و امکانات بندری و ایجاد همکاری‌های لازم، می‌توانیم به بهبود فرآیند تولید و صادرات انرژی کمک کنیم، در این راستا لزوم توجه به زیرساخت‌ها و سرمایه‌گذاری در این مناطق  می تواند توسعه پایدار این شهرها را به همراه داشته باشد که در نهایت، به نفع کل استان و کشور خواهد بود.

 

دو راهکار مهم در رفع ناترازی

او در ادامه سخنان خود به نقش کلیدی استان در تأمین انرژی کشور اشاره و بیان کرد: علاوه بر نفت، تاسیسات هسته‌ای نیز ظرفیت مطلوبی برای تولید انرژی در استان بوشهر به شمار می‌رود.  در حقیقت بوشهر  به عنوان پایتخت انرژی ایران سهم عمده‌ای در تأمین انرژی و خروج از ناترازی انرژی و بهره برداری بهینه از ظرفیت های منطقه دارد. به گفته این کارشناس مسئول، فشار افزایی و افزایش تولید دو راهکاری است که در کنار مسئله بسیار بسیار مهم استفاده بهینه انرژی ، دولت می تواند فشار ناشی از ناترازی انرژی را کاهش دهد. به این ترتیب فشار افزایی در میدان پارس جنوبی باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد و قطعاً این موضوع به منابع مالی و سرمایه‌گذاری‌های مناسب نیاز دارد . او در ادامه به بحث ازیاد تولید در میدان کیش یا پارس شمالی پرداخت و گفت: افزایش تولید گاز از این میادین می‌تواند به راحتی از طریق خط لوله بدون احداث پالایشگاه و صرف هزینه احداث پالایشگاه جدید  گاز استحصالی را به پالایشگاه های موجود در پارس جنوبی سایت عسلویه و سایت کنگان انتقال داد بویژه که سایت پارس شمالی در فاصله بسیار کمی با سایت کنگان دارد و قابلیت انجام فعالیت در OFFSHORE و ONSHORE و ساخت جزایر مصنوعی در کنار ساحل دارد و موضوع بسیار مهمی است که باید مورد توجه رئیس‌جمهور و هیئت همراه و بویژه سازمان محیط زیست قرار گیرد، زیرا این گاز استحصالی با هزینه مناسب می‌تواند به رفع کمبود انرژی کشور کمک کند. وی همچنین به جانمایی زمین‌های مناسب در خشکی در منطقه پارس شمالی اشاره کرد و گفت: این منطقه  برای توسعه سایت‌های پایین‌دست و صنایع پایین‌دستی، به ویژه در مناطق دیر، دشتی و تنگستان مناسب است. و به اشتغال و  توسعه پایدار منطقه کمک فراوانی می کند .

 

ضرورت تشکیل معاونت انرژی

وی خاطرنشان کرد: استان بوشهر به عنوان یک استان مهم باید مورد توجه ویژه قرار گیرد و دستگاه‌های متولی باید با همکاری نماینده عالی دولت، راهبردهای مناسبی را اتخاذ کنند. تشکیل معاونت انرژی که چندی پیش نیز استاندار به آن اشاره کرد، می تواند علاوه بر ارتقاء جایگاه استانداری در شورای انرژی، باعث توسعه هماهنگ ظرفیت های استان در ابعاد مختلف شود، او بر این اعتقاد است؛ این قابلیت برای بسیاری از استان‌ها با توجه به اقلیم و ظرفیت‌هایشان نیز امکان‌پذیر است، اما استان بوشهر با دارا بودن منابع غنی انرژی و قابلیت‌های ویژه در این خصوص داراست و قطعاً نیازمند توجه ویژه‌ای در این زمینه است. حسینی کنگانی توضیح داد: ایجاد معاونت انرژی می‌تواند به تقویت تصمیم‌گیری‌ها و برنامه‌ریزی‌های مرتبط با انرژی در استان کمک کند و بهبود وضعیت تأمین انرژی کشور را به همراه داشته باشد. او   همچنین بر لزوم همکاری بین دستگاه‌های مختلف و نماینده عالی دولت برای تحقق این هدف تأکید کردند.

 

ضرورت فعال‌سازی پارس شمالی و توسعه صنعتی آن منطقه

مجید حسینی کنگانی، در ادامه سخنان خود به اهمیت فعال‌سازی مطلوب میدان پارس شمالی اشاره کرد و آن را مطالبه‌ای جدی دانست. وی ابراز امیدواری کرد که در جانمایی‌هایی که پیش از این در پارس شمالی برای احداث پالایشگاه صورت گرفته است برای ایجاد صنایع انرژی بر و شیمیایی با توجه به دسترس بودن یوتیلیتی مناسب از جمله خوراک و آب ، برنامه ریزی و در نظر گرفته شود .  چرا که دیر یا زود باید به سمت توسعه صنایع میان دستی و پایین دستی برویم و پرهیز از خام‌فروشی گام برداریم،چرا که به صراحت بگویم خام فروشی مرز بین عرضه و بی عرضه گیست و  نشان از  کم  لیاقتی است که برازنده ایران نیست. حسینی کنگانی ضمن اشاره به اهمیت پارس شمالی، توسعه و بهبود زیرساخت‌های این منطقه را ضروری دانست وافزود: بدیهی است با توجه به اهمیت این منطقه،  بخش عمده‌ای از زمان وزرای نفت  ، کار و رفاه اجتماعی ، نیرو  و هلدینگ های اقتصادی بطور کلی به استان بوشهر اختصاص دارد  و  قطعاً اگر برنامه‌ریزی‌ها با محوریت این استان صورت گیرد، فرصتی برای کشور خلق خواهد شد. این کارشناس مسئول بر لزوم نگاه مسأله‌محور به استان بوشهر و مسائل آن تأکید کرد و گفت: این استان با توجه به ظرفیت‌های گاز، نفت، پتروشیمی و انرژی اتمی، هرگونه سرمایه‌گذاری را توجیه‌پذیر می‌سازد و نتایج آن کاملاً ملموس است.  

 

مزایای ایجاد معاونت انرژی

حسینی کنگانی، در باب اهمیت ایجاد معاونت انرژی در استان بوشهر گفت: ایجاد این معاونت می‌تواند مسائل و مشکلات را بهتر و با جامعیت بیشتر در ابعاد مختلف رصد و حل کند، از سوی دیگر با توجه به اهمیت بررسی مسائل اجتماعی و اقتصادی در استان، استفاده از حوزه مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها (CSR) می‌تواند به بهبود وضعیت کمک کند. اگر مسائل استان به شکل جزیره‌ای بررسی شوند، اثربخشی کمتری خواهند داشت. او اضافه کرد: برای دستیابی به نتایج مثبت و مؤثر، نیاز است که مسائل استان به صورت جامع و یکپارچه مورد بررسی قرار گیرند. در این راستا ایجاد معاونت انرژی می‌تواند به این هدف کمک کند و به بهبود وضعیت استان بوشهر در زمینه‌های مختلف منجر شود و علاوه بر این معاونتهای  دیگر بخش ها در حوزه  انرژی نیز از بلاتکلیفی و پراکندگی رای نجات می یابد ، چرا که با تشکیل معاونت انرژی، هماهنگی و یکپارچگی بیشتری در تصمیم‌گیری‌ها و برنامه‌ریزی‌های مرتبط با حوزه انرژی ایجاد خواهد شد. این اقدام نه تنها به بهبود وضعیت انرژی در استان بوشهر کمک می‌کند، بلکه می‌تواند به افزایش کارایی و اثربخشی در سایر بخش‌ها نیز منجر شود. درنهایت بدیهی است، با توجه به چالش‌ها و فرصت‌های موجود در حوزه انرژی، ایجاد یک ساختار منسجم و کارآمد ضروری است تا بتوانیم به بهترین نحو از ظرفیت‌های استان بهره‌برداری کنیم. در مجموع مزایای  ایجاد این معاونت چه برای تسهیل زیر ساخت ها و رفع موانع سرمایه گذاری و چه برای هدایت کمک های اقتصادی شرکت‌ ها به مناطق پیرامون در راستای عمل به مسئولیتهای اجتماعی برد برد خواهد بود.

 

 

کلیدواژه

مجید حسینی کنگانی

رییس جمهور

معاونت انرژی

ارسال نظرات

captcha