بوشهری ها / احسان انصاری/ روزنامه نگار/ تجربه جنگ 12 روزه رژیم اسراییل علیه ایران به خوبی نشان داد که عدم کنترل ورود اتباع بیگانه از مرزهای کشور و نبود سازوکاری برای کنترل فعالیتهای آنها در داخل کشور و سکونت آنها در مناطق مختلف شهرها و روستاها چه بلاهایی میتواند بر امنیت کشور وارد سازد.
گزارشهایی از نقش برخی مهاجران غیرقانونی افغانی در فعالیتهای تخریبی و حتی عملیات مرتبط با سرویسهای اطلاعاتی خارجی، ازجمله اسرائیل، منتشر شده است. برای مثال، برخی منابع ادعا کردهاند که اتباع غیرمجاز در اقداماتی نظیر جاسوسی یا خرابکاری دخیل بودهاند، هرچند آمار دقیق و شواهد مستند در این زمینه بهصورت عمومی منتشر نشدهاند. این موضوع بهویژه پس از حملات غیرانسانی به مقامات و خانوادهها که گمان میرود برخی از عوامل آن از میان مهاجران غیرقانونی بودهاند، حساسیت بیشتری ایجاد کرده است. این حوادث، همراه با افزایش جرایم مرتبط با مهاجران غیرقانونی مانند قاچاق مواد مخدر و نزاعهای خیابانی به تشدید نگاه امنیتی به این گروه منجر شده است.
همچنین، استفاده اتباع غیرمجاز از یارانهها و خدمات عمومی، مانند نان یارانهای، در شرایط اقتصادی دشوار ایران، نارضایتی عمومی را افزایش داده است. این نارضایتیها در شبکههای اجتماعی و برخی رسانهها بهصورت اظهارات تند و گاه نژادپرستانه علیه مهاجران بروز یافته و فشار عمومی برای اخراج آنها را تقویت کرده است.
در چنین شرایطی بود که پس از جنگ12 روزه فرمان خروج همه اتباع بیگانه از کشور صادر شد و عنوان شد بر اساس سیاستهای ابلاغ شده به فرمانده انتظامی کشور همه اتباع غیر مجاز باید ایران را ترک کنند.سرتیپ احمدعلی گودرزی فرمانده مرزبانی فراجا در این خصوص گفت:« ساماندهی اتباع غیرمجاز خواست عمومی مردم است.ضمناً، طبق دستور، هر گونه منزل و ملکی که به افغانیها اجاره داده شود، قولنامه آن باطل است. و ملک مزبور نیز پلمپ و مهر و موم و مصادره میشود».
مومنی،وزیر کشور بر ضرورت تصویب سریع لایحه تشکیل «سازمان ملی مهاجرت» تأکید کرده است تا اختیارات مدیریت ورود و خروج اتباع به صورت یکپارچه به این سازمان واگذار شود و از صدور روادید متناقض جلوگیری گردد.
وزیر کشور همچنین خواستار پاسخگویی کارفرمایانی شد که از اتباع غیرمجاز در فعالیتهای اقتصادی استفاده میکنند و تأکید کرد برخورد با اتباع باید با احترام به انسانیت و رعایت قانون باشد.
دادستان کل کشور اعلام کرده که جمهوری اسلامی ایران میزبان خوبی است اما اتباع غیرمجاز باید هر چه سریعتر کشور را ترک کنند. همچنین افرادی که فریب خوردهاند و خود را معرفی کنند مشمول تخفیفات قانونی خواهند شد.
پلیس فراجا نیز اعلام کرده سیاست خود در زمینه اتباع غیرمجاز تغییر نکرده و مأموریتهای جاری را با جدیت دنبال میکند.
در روزهای اخیر موج این ضرب العجل به استان بوشهر نیز رسیده و حضور افاغنه در بوشهر در مسیر پایان خود قرار گرفته است.
در استان بوشهر از هفته گذشته برخورد با حضور افاغنه غیرمجاز در برخی صنوف نظیر میوه فروشی ها جدی تر شده و حضور این گروه بسیار کمرنگ گردیده؛ موید این اتفاق اینکه یکی از بهانه های میوه فروشان بوشهر برای افزایش نرخ میوه در هفته های گذشته، ممنوعیت حضور افغان ها و جایگزینی نیروی ایرانی با آنها عنوان می شود.
انتظار می رود با سختگیری های اخیر، حضور افاغنه غیرمجاز بیش از گذشته مورد پایش قرار بگیرد و اتباع غیرمجاز در کوتاه ترین زمان رد مرز شوند و به کشور خود بازگردند.
البته برای تحقق این مهم، مشارکت شهروندان و بنگاههای املاک برای خودداری از اجاره ملک به این اتباع ضروری است.قطعا درصورت بازگردان غیرمجازها به کشورشان، فرصت های شغلی برای جوانان بوشهری بیش از قبل فراهم شده و بخش عمده ای از بازار اجاره مسکن هم آزاد و قیمت ها متعادل می شود، ضمن اینکه حجم قابل توجه یارانه اقلامی نظیر نان یا مصرف بالای آب و برق که توسط افغان های غیرمجاز مصرف می شود، کاهش خواهد یافت.
بر اساس آخرین آمار رسمی، جمعیت اتباع خارجی در ایران حدود ۶ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر برآورد میشود که بیش از ۴ میلیون نفر از آنان فاقد مدارک قانونی اقامت هستند.براساس اعلام نادر یاراحمدی رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور، حدود ۲ میلیون تبعه غیرمجاز تا پایان سال گذشته (۱۴۰۳) در کشور حضور داشتند و طی سال گذشته نیز تعداد ۲ میلیون و ۳۴ هزار نفر به این جمعیت افزوده شدهاند.
عکس