جامعه / شناسه خبر: 182713 / تاریخ انتشار : 1404/4/17 15:22
|
تاسوعا و عاشورای متفاوت در بوشهر؛

بوشهر یکپارچه عزادارامام حسین(ع)

بوشهریها| ماه محرم در استان بوشهر دارای شرایط خاصی است و مراسم و برنامه‌های خاصی در این ایام با حضور گسترده و پرشور مردم برگزار می‌شود.

بوشهری هااحسان انصاری/ روزنامه نگار/ماه محرم در استان بوشهر دارای شرایط خاصی است و مراسم و برنامه‌های خاصی در این ایام با حضور گسترده و پرشور مردم برگزار می‌شود. امسال نیز در استان بوشهر از ابتدای محرم تاکنون مراسم و برنامه‌های مختلفی برگزار شده است؛ برنامه‌هایی که مردمی‌بودن ویژگی بارز آنها است و همین مردمی بودن باعث حفظ این مراسم و آئین‌ها از گذشته تاکنون شده است.

در شب و روز عاشورای حسینی، مردم استان بوشهر با برگزاری مراسم و آئین‌های عزاداری باشکوه، ارادت خود را به سرور و سالار شهیدان، حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران باوفایش نشان دادند.

از صبح روز عاشورا، هیئت‌های عزاداری با نظم و شکوه خاصی در خیابان‌ها و کوچه‌های شهر به حرکت درآمدند. نوحه‌خوانی، سینه‌زنی و زنجیرزنی بخش جدایی‌ناپذیر این مراسم بود که با شور و احساس وصف‌ناپذیری همراه بود.

استفاده از سنج و دمام در کنار هیئت‌های عزاداری، جلوه ویژه‌ای به این مراسم بخشیده بود و ضرباهنگ غم‌انگیز آن، همگام با سینه‌زنی و زنجیرزنی، فضایی معنوی و حزن‌انگیز را در سراسر شهر ایجاد کرده بود.

همانند سال‌های گذشته، توزیع غذای نذری در روز عاشورا از دیگر برنامه‌های مهم بود و خیل عظیم عزاداران حسینی با حضور در تکایا، مساجد و حسینیه‌ها، از این نذورات بهره‌مند شدند.

در واقع  مردم استان بوشهر، با وجود گرمای هوا، با عشق و ارادت خاصی در این مراسم معنوی شرکت کرده و پیام مظلومیت، ایثار و آزادگی امام حسین (ع) را بار دیگر در قلب‌ها زنده کردند.

مهدی طارمی ستاره تیم ملی فوتبال ایران و بازیکن باشگاه اینترمیلان نیز در شب تاسوعا در کنار سایر مردم بوشهر به عزاداری و سینه زنی پرداخت.

آیین های سنتی سینه به سینه

آئین ماه محرم در استان بوشهر بسیار متفاوت است چرا که برنامه‌ها برگرفته از آیین‌های سنتی است که سینه به سینه آمده و بزرگان استان اجازه فراموشی آن را نداده‌اند، سنت‌های زیبایی که سالانه مهمان‌های زیادی را برای شرکت در آن به استان بوشهر می‌کشاند. در شهر بوشهر، محله های قدیمی مرکز برگزاری آیین‌های سنتی است و هیئت‌ها و حسینیه‌های شاخصی دارد که پیش از آغاز محرم فعالیت‌های خود را آغاز می‌کنند. سیاه‌پوشی و آماده‌سازی محل برگزاری مراسم اولین فعالیت‌های تیم برگزاری مراسم است که معمولا توسط جوانان محل برگزار می‌شود.

یکی از ویژگی‌های عزاداری‌های ماه محرم در استان بوشهر، سینه‌زنی سنتی بوشهر است که با شکوهی خاص و ریتمی جذاب در نقاط مختلف استان برگزار می‌شود و علاقمندان از نقاط مختلف استان دارد. هم‌صدایی و هم‌نوایی جمعیت یک‌رنگی، یک‌دلی و یگانگی جمع را بازگو می‌کند و این همه نشان دهنده ارادت، عشق و علاقه ایشان به واقعه خونبار کربلا و مولایشان امام حسین (ع) است. این نوع سینه‌زنی بوشهر دارای سابقه‌ای طولانی است و در طول سال‌ها حفظ شده است و هم‌اکنون در دیگر نقاط کشور نیز از این نوع سینه‌زنی الگو گیری شده است. مراسم سینه زنی بوشهر با نوحه خوانی شخصی که به عنوان پیشخوان یا سرخوان شناخته شده آغاز می‌شود. در ابتدای مراسم خردسالان، جوانان و دست اندرکاران مسجد گرد پیشخوان در وسط محل برگزاری مراسم حلقه ای دایره شکل تشکیل می دهند که به آن «بُر» می گویند. سینه‌زن‌ها همراه با حرکت موزون پا، گرد پیش خوان می‌چرخند و با همسرایی در جواب نوحه پیش‌خوان، او را همراهی می کنند.

یزله در شهرستان گناوه استان بوشهر هم از رسوم دیرین رایج در ایام محرم است که پس از سینه زنی سنتی به شیوه‌ای خاص و شورانگیز در حالی که افراد به صورت قطاری و دست به کمر هم صف کشیده و اشعار حزن انگیز می‌خوانند با زدن دست بر سر و سینه و کوباندن پا بر زمین اجرا می‌شود.

کلیدواژه

امام حسین

تاسوعا و عاشورای

استان بوشهر

ارسال نظرات

captcha
کاریکاتور هفته
روزنامه پیام عسلویه
روزنامه رویداد پارس
پارس جنوبی