بوشهری ها / 72 درصد از سبد انرژی کشور به گاز وابسته است و این سوخت طبیعی نقش تعیین کننده ای در تامین انرژی کشور دارد. بالغ بر 74 درصد از گاز تولیدی در ایران از میدان گازی پارس جنوبی تولید می شود که تبدیل گاز ترش این میدان به گاز شیرین و قابل استفاده در بخش های مختلف کشور در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی صورت می گیرد .
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی در سال ۱۳۷۷ تأسیس شد. این شرکت مسئولیت بهرهبرداری و پالایش میعانات گازی و گاز طبیعی تمامی فازهای میدان گازی پارس جنوبی را بر عهده دارد که به عنوان بزرگترین تأمین کننده گاز طبیعی مصرف داخل و صادرات خارجی نیزاست . این شرکت با دراختیار داشتن 13 پالایشگاه گازی در دوسایت عسلویه و کنگان به عنوان یکی از بزرگترین شرکت های پالایشی گاز دنیا و رتبه اول تولید گاز طبیعی در خاورمیانه را عهده دار است.
از ابتدای تاسیس این شرکت تا 28 مهرماه سال 1403 بیش از 2 هزارو 126 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی در پالایشگاه های این مجتمع فراورش شده است ، که این موضوع نشان از اهمیت راهبردی این شرکت در توسعه بخش های مختلف کشور را دارد .
در سال گذشته به همت ارتش 20 هزار نفری مجتمع گاز پارس جنوبی بیش از 196 میلیارد مترمکعب گاز شیرین در سراسر پالایشگاه های این مجتمع تولید شد ضمن آنکه درهشت ماه گذشته حدود ۱۳۰ میلیارد مترمکعب گاز از سوی این مجتمع به خطوط سراسری تحویل داده شده که نسبت به هشت ماه ابتدایی سال گذشته ۱.۲ میلیارد مترمکعب افزایش تزریق به خطوط اصلی را نشان می دهد.
در حال حاضر در مجموع روزانه 865 میلیون متر مکعب گاز در کشور تولید می شود که حدود ۵۹۰ میلیون مترمکعب آن فقط در مجتمع گازی پارس جنوبی تولید میشودکه این رقم تولید گاز معادل تولید روزانه 3 میلیون و 500 هزار بشکه نفت خام است . تولید روزانه ۷۰۰ هزار بشکه میعانات گازی ، ۲۰ هزار تن گاز مایع، ۱۵۰۰ تن گوگرد و نزدیک به ۵ تا ۶ هزار تن اتان تولید میکند . تولید این محصولات در این مجتمع نشان دهنده وابستگی اقتصاد ایران به این مجتمع و نقش بالای مجتمع گازی پارس جنوبی در حرکت چرخ های عظیم اقتصاد کشور دارد.
تولید گاز طبیعی در این مجتمع پاسخگوی نیازهای روزافزون گاز طبیعی در کشور، صادرات گاز و میعانات گازی به عنوان خوراک در صنایع پالایشگاهی و پتروشیمی است . نکته حائز اهمیت در زنجیره تولید محصولات این مجتمع تامین حدود ۴۵ درصد خوراک پالایشگاه ستاره خلیج فارس از پالایشگاههای مجتمع گاز پارس جنوبی است که این موضوع نشان از جایگاه آن در تامین تولید بنزین با کیفیت بالا در کشور و تا حدودی قطع وابستگی کشور به واردات بنزین دارد .
در سال گذشته و امسال پالایشگاههای سیزده گانه پارس جنوبی با ثبت بیشترین استفاده از قطعات و تجهیزات سازندگان داخلی، توانست رتبه نخست کشور را در میان زیرمجموعههای وزارت نفت به خود اختصاص دهد؛ که این موضوع نشان از توجه شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی به توانمندی ممهندسان و متخصصان ایرانی و همچنین میدان دادن به شرکت های دانشبنیان ایرانی است که سبب شده بسیاری از قطعات اساسی این مجتمع راهبردی در داخل کشور ساخته شود.
طبق اعلام مسوولان، مجتمع گاز پارس جنوبی به مرکز خلاقیت و نوآوری در سطح وزارت نفت تبدیل شده و شرکتهای فناور و دانشبنیان میتوانند با شناسایی نیازهای مهم و راهبردی این مجموعه عظیم مسیر شکوفایی و پیشرفت خود را هموارتر کنند.
آنچه که مسلم است، ۱۳ پالایشگاه گازی در قالب ۲۲ فاز در پارس جنوبی با انجام فراورش روزانه نزدیک به 600 میلیون مترمکعب گازو تامین نیازهای روز افزون بخش های مختلف کشور به گاز طبیعی اهمیت راهبردی شرکت مجتمع گازپارس جنوبی را در کشور بیش از پیش نمایان می کند و نشان از اقتدار بلامنازع این مجتمع در تولید پایدار گاز در کشور و رفع نیاز های آن دارد.