بوشهری ها / عاطفه جغفری «خیلی زیاد نیست! حدوداً با 8 میلیون و 600 هزار تومان حضورتان در بوشهر و حدود 7 میلیون تومان هم بلیت هواپیما.» اگر پیگیر فستیوال «کوچه» بوده باشید، حتماً این پیغام را در این چند روز از تورهای مختلف شنیدهاید! قیمتهایی نجومی که در لحظه اول با دیدنشان سرتان سوت خواهد کشید، چون باید برای رفتن به بوشهر و حضور در این فستیوال حدوداً 20 میلیون تومان ناقابل (البته کمکم) خرج کنید!
بگذارید کمی به عقب برگردیم یعنی اسفند 1402 زمانی که سومین دوره فستیوال کوچه برگزار شد، شاید تا قبل از سومین دوره خیلی کسی از برگزاری این فستیوال خبری نداشت اما ویدئوهایی که از جنوبیترین استان ایران در آن روزها رسید، نشان میداد که در حوزه موسیقی نواحی، اتفاقی جدید در حال رقم خوردن است.
جماعتی کنار هم نشستهاند و این موسیقی است که همچون گرمای جنوب دل مخاطب را به شوق دیدن اجراها گرم میکند. کاملترین تعریف از این جشنواره را باید در تمایز آن با دیگر برنامههای فرهنگی و رویدادهای موسیقی جستوجو کرد؛ مردمی بودن، شیوههای اجرای خودمانی و خالی از هرگونه اطوارهای مهندسیشده، جوری به دل مخاطب مینشیند که برای سال آیندهاش هم برنامهریزی میکند تا در این برنامه حاضر شود. فستیوال کوچه، موسیقی را از سالنهای کنسرت گرانقیمت به بافت تاریخی بوشهر آورده تا همه مردم بتوانند در این رویداد حضور داشته باشند. همین چند کلمه نشان میدهد چرا این جشنواره با دیگر جشنوارههای مرتبط با موسیقی متفاوت است، اما انگار خیلیها دلشان نمیخواهد که مردم لذت حضور در این فستیوال یا جشنواره را داشته باشند.
با نگاهی کوتاه در این چند روز به تورهایی که برای این فستیوال گذاشته شده به دو مسیر هوایی و زمینی برای رفتن به بوشهر میرسید. برخی تورها به قول خودشان لاکچری و قیمت بیشتری دارند، این لاکچری بودن به بلیت هواپیما و محل اقامت برمیگردد!
برخی آژانسها مدلی را برای تبلیغ فستیوال انتخاب کردهاند و بهجای اینکه قیمت بلیت هواپیما و تور را با هم اعلام کنند، آنها را از هم جدا کرده و قیمت بلیتهای فستیوال را هم درج نکردهاند. یعنی در نگاه اول مخاطب با رقمی معادل 8 یا 9 میلیون تومان مواجه میشود، اما بعد از پرس و جو از متولی تور به همان حدود قیمت 20 تا 23 میلیون تومان خواهد رسید.
اگر قصد زمینی رفتن با اتوبوس را هم داشته باشید، حدوداً باید 11 میلیون تومان با محل اقامت و هزینه اتوبوس پرداخت کنید که البته این به غیر از بلیتهای کنسرتهای جشنواره است. یعنی اگر کسی بخواهد در این فستیوال به صورت زمینی حضور پیدا کند حدوداً باید 19 میلیون تومان بپردازد.
سال گذشته وقتی از احسان عبدیپور پرسیدند چرا این فستیوال را برگزار میکنی؟ اصلیترین دلیل و ایده شکلگیری آن را این طور عنوان کرد: «اولین ایده این فستیوال از کافه لاله اسکندری در تهران شروع شد، زمانی که هنرمندان محلی هرمزگان در آنجا برنامه اجرا میکردند. من و ادریس برادرم همانجا تصمیم گرفتیم فراخوانی بدهیم تا هنرمندان مختلف را از چهارگوشه ایران جمع کنیم تا در روز بوشهر که 18 اسفند است آهنگهایی محلی از نواحی مختلف ایران در بوشهر نواخته شود.»
طبیعتاً در روزهایی که برای شور و حرارت فرهنگی، ایدهها به بنبست تکرار و کلیشه میافتند، فستیوال کوچه موسیقی را بهانه کرده تا حال مردم این منطقه را خوب کند و این موضوع در کلام عبدیپور به عنوان برگزارکننده این فستیوال جاری است، وقتی میگوید: «من تنها دلم میخواست کوچه اتفاقی باشد که حال آدمها در آن خوب باشد، هدف ما این بود که طی چند روز برگزاری، یک جشنواره تخصصی داشته باشیم و حالا این اتفاق رخ داده و شهر ما تبدیل به یک برند برای جذب گردشگر شده است.
اساس این فستیوال مغایر با تجارت است و اساسنامه آن این است که تجارتی رخ ندهد و هم این که ریالی از بیتالمال وارد آن نشود. امسال تمرکز و نقطه ثقل این فستیوال را گستردهتر کردیم و همچنین رویدادهای رایگانی را تدارک دیدیم زیرا میخواهیم همه مردم بیایند و هر کدام چند نفر همراه با خود بیاورند که این مسئله بسیار مهمی است؛ تشویق دیگران به حضور در این رویداد مهم موسیقی نواحی!» اما قیمت تورهای این فستیوال که در این شرایط حتی از تورهای خارجی کشورهای همسایه هم بیشتر است، نشان میدهد باید به دنبال نظارتی بر این تورها بود تا فستیوالی که برای برگزاریاش این همه زحمت کشیده شده، باز هم برای مردم باقی بماند. / فرهیختگان
عکس