بوشهری ها / احسان انصاری/ روزنامه نگار/ پس از اعلام اینکه ایران همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به حالت تعلیق درآورد و آمریکا و ویتنام به یک توافق تجاری اولیه دست یافتند قیمت نفت به بالاترین حد خود در یک هفته گذشته افزایش یافتند. با این حال، عدم قطعیت فزایندهای در مورد سیاست تجاری وجود دارد، زیرا مهلت ۹۰ روزه اجرای تعرفههای بالاتر در ۹ ژوئیه (۱۸ تیر)، بدون هیچ گونه توافق تجاری جدید با چندین شریک تجاری بزرگ مانند اتحادیه اروپا و ژاپن به پایان خواهد رسید.
علاوه بر این، تولیدکنندگان اوپک پلاس که شامل اعضای اوپک و متحدانشان مانند روسیه هستند، احتمالا در نشست آخر هفته این گروه، موافقت خواهند کرد که تولید ماهانه را ۴۱۱ هزار بشکه در روز افزایش دهند.
علاوه بر این، یک نظرسنجی از بخش خصوصی نشان داد که فعالیت خدماتی در چین که بزرگترین واردکننده نفت جهان است، در ژوئن، با کمترین سرعت در ۹ ماه گذشته افزایش یافته، زیرا تقاضا ضعیف شده و سفارشهای جدید صادرات کاهش یافته است.
پیش بینی عجیب رسانه های آمریکا از آینده قیمت نفت
در حالی که تنشهای خاورمیانه قیمت نفت را برای لحظاتی بالا کشید، والاستریت ژورنال از پیشبینی محتاطانه بانکهای بزرگ خبر میدهد؛ پیشبینیهایی که از بازگشت تدریجی بازار به مسیر نزولی حکایت دارد.
وال استریت ژورنال در یک گزارش تحلیلی به پیش بینی قیمت نفت از سوی بانکهای بزرگ آمریکا پرداخته است.بر اساس این گزارش، در پی افزایش تنشهای ژئوپلیتیکی در خاورمیانه، برخی از بزرگترین بانکهای والاستریت از جمله گلدمن ساکس، جیپیمورگان و مورگان استنلی پیشبینی خود از قیمت نفت را اندکی بالا بردهاند.
با این حال، بازار نفت خیلی زود دوباره به مسیر کاهشی برگشت. علت اصلی این روند، افزایش عرضه از سوی اوپکپلاس در ماه آگوست – حدود ۴۱۱ هزار بشکه در روز – و کاهش نگرانیها نسبت به اختلال در تامین جهانی بود.
بانکها هشدار دادهاند که رشد چشمگیر تولید نفت در آمریکا (که حالا به حدود ۱۳.۵ میلیون بشکه در روز رسیده) و افزایش تولید از کشورهای غیراوپک همچنان فشار زیادی بر بازار وارد میکند و اجازه رشد پایدار قیمتها را نمیدهد.
در افق نزدیکتر، پیشبینی میشود قیمت نفت برنت در سهماهه پایانی ۲۰۲۵ به حدود ۶۳٫۸۷ دلار و نفت WTI به ۶۰٫۶۹ دلار برسد. این روند نزولی احتمالا تا سال ۲۰۲۶ نیز ادامه دارد و میانگین قیمتها به ترتیب به ۶۲٫۷۸ و ۵۹٫۸۸ دلار خواهد رسید.
در کنار همه اینها، چشمانداز ضعیف تقاضای جهانی و ابهاماتی مانند مذاکرات تجاری آمریکا یا سیاستهای آینده فدرال رزرو نیز بر قیمت نفت سایه انداخته و مسیر پیشروی بازار را نامطمئنتر کرده است.
استقبال اوپک پلاس از رقابت در بازار نفت
اوپکپلاس که از اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت بهعلاوه متحدان از جمله روسیه تشکیل شده است، در نشست اخیر این ائتلاف با افزایش تولیدات در ماه آگوست به اندازه روزانه ۵۴۸ هزار بشکه موافقت کرد.
در پی این تصمیم، نفت خام برنت دریای شمال با کاهش ۴۷ سنتی یا ۰.۶۹ دلاری، هر بشکه ۶۷.۸۳ دلار معامله شد و معاملات وستتگزاس اینترمیدیت نیز با کاهش ۱.۴۲ درصدی یا ۰.۹۵ دلاری، هر بشکه ۶۶.۰۵ دلار صورت گرفت.
رویترز از ابهام درباره تعرفههای آمریکا و تاثیر احتمالی آنها بر رشد اقتصادی جهان از دیگر عوامل تاثیرگذار بر کاهش قیمت نفت یاد کرده است.
افزایش تولید به وضوح از رقابتی پرتنشتر برای به دست آوردن سهم بازار و همچنین اندکی مقاومت در برابر کاهش قیمت و درآمد حکایت دارد.اوپکپلاس پیشتر در ماههای مه، ژوئن و جولای با افزایش روزانه ۴۱۱ هزار بشکه نفت موافقت کرده و این رقم برای ماه آوریل تنها ۱۳۸ هزار بشکه بود.
با این حال، افزایش واقعی تولید تاکنون نسبت به آنچه برنامهریزی شده بود، کمتر و عمده تولیدات نیز از سوی عربستان بوده است.
ریاض در اقدامی با هدف نمایش اعتماد عربستان به تقاضای نفت، بهای نفت خام «سبک عرب» را برای ماه آگوست به سقف چهارماهه آن در آسیا افزایش داد.
تحلیلگران «گلدمن ساکس» انتظار دارند که اوپکپلاس در نشست بعدی این ائتلاف نفتی برای آخرین بار با افزایش تولید موافقت کنند و این بار آن را به روزانه ۵۵۰ هزار بشکه برسانند.
قیمت نفت همچنین به دلیل تصمیم غیرمنتظره آمریکا مبنی بر تعویق تعرفهها تحت فشار قرار گرفته است. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا گفت که این کشور در آستانه نهایی کردن چند توافق تجاری طی روزهای آتی است و تا نهم جولای به سایر کشورها درباره افزایش نرخ تعرفهها اطلاعرسانی خواهد کرد و این تعرفههای جدید از اول آگوست اجرایی خواهند شد.
تحلیلگران «آربیسی کپیتال» میگویند که این تصمیم، ۸۰ درصد کاهش داوطلبانه (۲.۲ میلیون بشکه) تولیدات هشت عضو بزرگ اوپک را به بازار برمیگرداند.
عکس