بوشهری ها /احسان انصاری/ روزنامه نگار/درحالی که وزارت نیرو علت اصلی کمبود تاریخی برق در تابستان امسال را گرمای بی سابقه هوا وافزایش مصرف برق توسط مردم وبخش خانگی توصیف می کرد، اما اکنون این احتمال قریب به یقین وجود دارد که این ها ریشه اصلی ناترازی گسترده برق نیست بلکه پای عواملی پنهان اما گسترده وپر مصرف درمیان است:تداوم استخراج رمز ارزها و عدم توقف صادرات برق.
بنا برگزارش های رسمی وزارت نیرو، مصرف برق کشور از ابتدای سال جاری وبخصوص در ماه های خرداد و تیر 30 بار رکورد زده و شبکههای برق را تحت فشار بسیار زیادی قرار گرفته اند.
همچنین درهفته پایانی تیرماه ،تقاضای مصرف برق کشور به مرز ٨٠ هزار مگاوات نزدیک شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته که تقاضای ٧٢ هزار و و ٥٨٤ مگاواتی ثبت شده بود، ٧٠٠٠ مگاوات افزایش نشان می دهد.
این در حالی است که برق بسیاری از صنایع ومشاغل چون فولادی ها وسیمانی ها واصناف مانند نانوایی ها به طور مکرر قطع شد که این امر ضررهای بسیار هنگفتی را به آنان وارد واعتراض های زیادی را برانگیخت.
بااین حال قاطبه افکار عمومی این گونه می اندیشید که علت کمبود برق درنهایت به دلیل عدم سرمایه گذاری کافی به علت تحریم ها وهمچنین رشد جمعیت ومشکل قدیمی ارزانی انرژی درایران درکنار افزایش بی سابقه گرمی هواست.
بحران پشت سدهای کشور جدی است
همزمان با افزایش دمای هوای کشور و کاهش شدید بارش ها، وضعیت منابع آبی به حدی رسیدهاست که نیاز به مدیریت مصرف را صدچندان کرده است تا بتوان این روزهای سخت و طاقت فرسای داغ تابستانی را پشت سرگذاشت.
براساس تازه ترین آمار های شرکت مدیریت منابع آب ایران میزان بارش های از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهر۱۴۰۳) تا ۲۸ تیرماه با ۴۰ درصد کاهش نسبت به سال گذشته که آن هم سال خشکی بو، روبرو شده و همین امر تاثیر منفی بر آب های سطحی و زیرزمینی گذاشته است.
درحالی که از ابتدای سال آبی جاری تا ۲۸ تیرماه ۲۲ میلیارد و ۷۶۰ میلیون مترمکعب آورد رودخانه ها به سدها بوده این رقم در مقایسه با ۳۹ میلیارد و ۶۳۰ میلیون مترمکعب آورد سال گذشته ۴۳ درصد کاهش یافته است.
در همین حال میزان پرشدگی سدهای کشور به ۴۴درصد رسیده که به معنای خالی بودن ۵۶ درصدی سدها است.
از مجموع حدود ۲۰۰ سد کشور هفت سد با موجودی آب کمتر از ۱۰ میلیون متر مکعب قرار دارند؛ سدهای طرق در خراسان رضوی با موجودی سه میلیون مترمکعب، سرنی با موجودی هشت میلیون متر مکعب در استان هرمزگان، کینه ورس با موجودی چهار میلیون متر مکعب در استان زنجان، تنگوئیه سیرجان با سه میلیون متر مکعب در استان کرمان، وشمگیر، گلستان و بوستان با موجودی ۲ میلیون متر مکعب در استان گلستان، دامغان با ۹ میلیون متر مکعب در استان سمنان و نهرین نیز با یک میلیون متر مکعب در استان خراسان جنوبی سدهای با موجودی ناچیز هستند.
مسئولیت اجتماعی شرکت های پارس جنوبی نسبت به قطعی برق و کمبود آب
مسئولیت اجتماعی شرکتها به ویژه در مواجهه با بحران ناترازی برق و آب، اهمیت حیاتی دارد. شرکتها به خصوص در مناطقی مانند پارس جنوبی میتوانند با مدیریت بهینه منابع، کاهش مصرف انرژی، و سرمایهگذاری در فناوریهای پایدار نقش مؤثری در کاهش این بحران ایفا کنند. برخی سازمانها نیز با اجرای پروژههای مسئولیت اجتماعی، مانند بهینه سازی مصرف آب و برق، حمایت از جوامع محلی، و توسعه زیرساختهای پایدار، به کاهش اثرات این بحران کمک میکنند.
شرکتها با بهینه سازی مصرف انرژی و آب در فرآیندهای تولید و عملیات خود میتوانند فشار بر منابع محدود را کاهش دهند. برای مثال، استفاده از فناوریهای کممصرف یا بازیافت آب در صنایع میتواند به مدیریت بهتر منابع کمک کند.
ناترازی برق و آب میتواند به قطعیهای مکرر و توقف تولید منجر شود. سرمایهگذاری در پروژههای پایدار مانند نیروگاههای تجدیدپذیر یا سیستمهای مدیریت آب، ریسکهای عملیاتی را کاهش می دهد.
مشتریان، سرمایهگذاران و کارکنان به طور فزایندهای از شرکتها انتظار دارند که در حل مسائل اجتماعی و زیست محیطی مشارکت کنند. بیتوجهی به این انتظارات میتواند به کاهش وفاداری و سرمایهگذاری منجر شود.
شرکتهایی که به حل مشکلات اجتماعی و زیست محیطی کمک میکنند، اعتماد عمومی و اعتبار بیشتری کسب میکنند. این امر به ویژه در زمانی که ناکارآمدیهای دولتی مشهود است اهمیت بیشتری دارد.
عکس