بوشهری ها / چرا در منطقه پارس جنوبی محیط زیست قربانی صنایع شد و آیا این وضعیت در کشورهای توسعه یافته نیز وجود دارد؟ تخریب و از بین رفتن منابع طبیعی در پارس جنوبی چه پیامدهایی برای نسل های بعدی خواهد داشت؟«رویداد پارس» برای پاسخ به این سوالات با دکتر اسماعیل کهرم کارشناس محیط زیست گفت وگو کرده که در ادامه ماحصل این گفت وگو را می خوانید.
اسماعیل کهرم در این زمینه به «رویداد پارس»گفت:من سفرهای زیادی به منطقه پارس جنوبی داشته ام و متأسفانه باید عنوان کنم حضور صنایع در این منطقه به صورت کلی وضعیت محیط زیست را دگرگون کرده است.در این منطقه در حدود38 یا39 فلر وجود دارد که به وسیله آن گاز را می سوزانند.اما در واقع تنها گاز نیست و این فلرها ها همه ضایعات و فضولات پتروشیمی ها را می سوزاند و وارد جو زمین می کند.به همین دلیل هوایی که هم وطنان ما در این منطقه استشمام می کنند مخلوطی از مواد سمی و خطرناک برای ریه و سلامتی انسان است.
وی ادامه داد:در چنین شرایطی هنگامی که وارد عسلویه می شوید انبارهای گوگردی را به صورت مخروطی شکل مشاهده می کنید که هر کدام200 یا300 کلیوگرم وزن دارد که در کنار جاده قرار دارد. هر کسی که از کنار این انبارها عبور می کند آثار مضر ناشی از آن به سلامتی آنها آسیب می زند.در بنادر نیز همین گوگردها را سوار انبار کشتی ها می کنند.هنگامی که این گوگردها خواسته یا ناخواسته وارد آب می شود باعث از بین رفتن جاندارانی می شود که در آب حضور دارند. در واقع این نوع گوگردها حیات را در آب دریا از بین برده به شکلی که حتی ماهی،قورباغه و کرم نیز در آب مشاهده نمی شود.به همین دلیل باید عنوان کرد پتروشیمی هایی که در منطقه پارس جنوبی فعالیت می کنند به صورت همزمان،آب،هوا و وخاک را آلوده کرده اند.
این کارشناس محیط زیست تصریح کرد:سوال مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که آیا اگر چنین تأسیسات و صنایعی اگر در کشورهایی مانند انگلیس و فرانسه بود به همین صورت محیط زیست را تخریب می کرد؟بدون تردید پاسخ به این سوال منفی است و کشورهای توسعه یافته اجازه نمی دهند که حضور صنایع به محیط زیست آسیب بزند. این در حالی است که این وضعیت در عسلویه وجود ندارد و صنایع در این منطقه آسیب های جدی به محیط زیست وارد کرده اند.آنچه در عسلویه رخ داده این است که ما این منطقه را به مرکز تولید آلاینده ها تبدیل کرده ایم.
کهرم افزود: در شرایط کنونی آثار بیماری ها،سقط جنین و زایش نوزادان با دفرمگی و فرمهای غیر معمول در این منطقه به وجود آمده است. این در حالی است که هر جهش ژنتیک که در نسل کنونی به وجود آمده در نسل های دیگر به شکلهای مختلف مانند بچههایی با سر بسیار بزرگ و یا اعضا و جوارح عجیب و غریب خود را نشان خواهد داد.آمارها نشان می دهد در این منطقه تعداد زایش چنین فرزندانی رو به افزایش است و این هشداری است که باید به تصمیم گیران منطقه داد که از هم اکنون به فکر راه چاره باشند.
وی خاطرنشان کرد:هنگامی که تغییرات ژنتیکی در چنین منطقه آلوده ای به وجود بیاید آثار خود را در نسلهای بعدی نشان خواهد داد.در واقع آثار چنین وضعیتی ممکن است در سه یا چهار نسل آینده خود را نشان بدهد.در چنین شرایطی باید خود را برای انواع چالشها در این زمینه آماده کنیم که تصمیماتی که امروز به اشتباه گرفته می شود ممکن است چه پیامدهای منفی عمیقی بر نسل های بعدی بگذارد.