بوشهری ها / مولف کتاب «پیچیده به بالای خود» با اعلام این خبر به خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر گفت: کتاب «پیچیده به بالای خود» شناختنامهای است که بر مبنای آثار محمدرضا صفدری شکل گرفتهاست. صفدری، داستاننویس جنوبی با چاپ داستان کوتاه «علو» در کتاب جمعه مورد توجه قرار گرفت و به همین ترتیب با انتشار هر اثری از او منتقدان و نویسندگان توجشان به این داستاننویس جلب شد تا جایی که نقدهایی را بر آثار این نویسنده نوشتند که سعی کردم در این کتاب -که آن را جشننامه محمدرضا صفدری میدانم- همه این نقد و نظرها را بیاورم.
فرشید جاناحمدیان در خصوص چگونگی جمعآوری مطالب و نگارش این اثر توضیح داد: جمعآوری این مطالب که در حدود چهار دهه در نشریات مختلف نوشته شده، کار زمانبری بود؛ چون خیلی از این مطالب در دسترس نبود و وارد دنیای مجازی وارد نشده بود بنابراین به دست آوردن نسخه اصلی کار سختی بود که به هر حال در حد توانم این کار را به سرانجام رساندم.
وی تاکید کرد: در مورد اینکه چه لزومی به این کار بود و چرا محمدرضا صفدری؟، باید اشاره کنم که نقدهایی که بر آثار او یا هر نویسندهای نوشته میشود معمولاً در نشریات است و به صورت متفرقه منتشر میشود که بعد از مدتی نیاز است کسی همت کند و این مطالب را در کتاب مستقلی جمعآوری کند تا شناختنامهای از آثار او در اختیار علاقهمندان قرار بگیرد و فکر میکنم محمدرضا صفدری در جایگاهی قرار گرفته که چنین کتابهایی در موردش نوشته شود.
جاناحمدیان درباره نقدهای منتشرشده در کتاب «پیچیده به بالای خود» توضیح داد: در این کتاب از اولین نقدی که احمد شاملو بر داستان کوتاه «علو» در کتاب جمعه نوشت تا آخرین نقد و نظرها استفاده شده است که شامل نقدهایی از احمد شاملو، علیاشرف درویشیان، حسن میرعابدینی، عبدالعلی دستغیب، امین فقیری، کورس اسدی، ناتاشا امیری، صمد طاهری، محمد بهارلو، شاپور جورکش، ابوتراب خسروی، محمدرضا گودرزی، شهرنوش پارسیپور، علی صالحی، فرزاد کریمی، سعید برستانی، نفیسه مرادی، رضا عامری، عباس عبدی، مهر کمالی، محسن حاجیپور، مهدی معروف، نادر شهریوری، حسین منصوری، هادی اخلاقی، سمیه برازجانی میشود.
جاناحمدیان ادامه داد: این نقدها از وجوه مختلفی به آثار صفدری پرداختهاند بنابراین در این کتاب با آراء مختلفی بر هر اثر روبهرو میشویم. برای مثال، برخی از منتقدان زبانِ «من ببر نیستم پیچیده به بالای خودم» را سخت میدانند و برخی لازمه این داستان را همین زبان میدانند و هر کدام استدلالهای خودشان را دارند و به این ترتیب خواننده و علاقهمندی که بخواهد با آثار صفدری بیشتر آشنا شود، میتواند از این مطالب متنوع استفاده کند.
این منتقد ادبی و داستاننویس، محمدرضا صفدری را نویسنده گزینهکار و دارای وسواس در چاپ آثارش دانست و گفت: او معمولاً بین چاپ آثارش پنجشش سال فاصله میگذارد، از اینرو، هر بار اثری از وی منتشر میشود توجه منتقدان ادبی به آن جلب میشود. او نویسندهای است که تا امروز تکراری در آثارش دیده نشده که برای خواننده ملالآور باشد.
وی در خصوص ویژگیهای آثار محمدرضا صفدری تاکید کرد: شاید مهمترین وجه آثار صفدری نگاه دقیق و هر بار دقیقتر او به موضوع داستانی خودش است و شاید به همین دلیل زبان وی هر بار به نوعی پختهتر یا به عبارت دقیقتر، پیرانهتر شده که نشان میدهد صفدری تا این لحظه در یک مود متوقف نشده و جستوجوگری است که به آنچه میخواهد نرسیده و بالطبع احساس میکند باید این راه را به همین ترتیب ادامه بدهد، هرچند هیچ تضمینی نیست که او خسته نشود و جایی متوقف بشود که امیدوارم این اتفاق هرگز نیفتد.
جاناحمدیان درخصوص دلیل انتخاب این نام برای شناختنامه آثار صفدری بیان کرد: نام کتاب برگرفته از بخشی از رمان «من ببر نیستم پیچیده به بالای خود تاکم» است که به نوعی اشاره به یکی از مهمترین آثار این نویسنده جنوبی دارد.
وی با اشاره به اینکه این کتاب در ۴۶۵ صفحه نوشته شده که به همت انتشارات نونوشت منتشر و در سی و ششمین نمایشگاه کتاب تهران عرضه شده است، گفت: کتاب «پیچیده به بالای خود» سه بخش دارد که نقدها و دیدگاههای نویسندگان و منتقدانی که در کتابها و نشریات مختلفی در این سالها درباره داستانهای صفدری نوشتهاند و پایاننامههایی که موضوع آنها آثار محمدرضا صفدری است و همچنین چند مصاحبه که با موضوع آثار صفدری و در پایان هم چند مصاحبه با محمدرضا صفدری را در برمیگیرد. ویراستاری این کتاب را سینا براجانی انجام داده که اگر نظر و دقت وی نبود، شاید این کار به سرانجام نمیرسید.
به گزارش ایبنا، کتاب «پیچیده به بالای خود» تازهترین اثر فرشید جاناحمدیان داستاننویس و نویسنده جنوبی است که به همت انتشارات نونوشت منتشر شده است. پیش از این، وی آثاری چون «فرهنگنامه داستاننویسان بوشهر» و «ادبیات ماندگار؛ داستان کوتاه از بیست نویسنده بوشهر» را راهی بازار کتاب کرده است.
کتاب «پیچیده به بالای خود» از جمله آثاری است که در ژانر ادبیات داستانی استان بوشهر در سی و ششمین نمایشگاه کتاب تهران عرضه شده است. این کتاب اردیبهشت امسال منتشر شده و برای اولین بار در این نمایشگاه ارائه شده است.
عکس