بوشهری ها / احسان انصاری/ روزنامه نگار/ پس از آتش بس ایران و اسرائیل مقامات کشورهای مختلف از جمله کشورهای درگیر در جنگ اظهار نظرهای مختلفی در این زمینه داشتند. با این وجود صحنه گردان اصلی اخبار مرتبط با جنگ ایران و اسرائیل دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا بوده که در عین حالی که با انتقادهای داخلی در زمینه حمله به تأسیسات هسته ای ایران مواجه است با تناقض گوییهایی عجیب و غیرمنتظره ای در فاصله کوتاهی از هم مواجه بوده است.
رئیسجمهور آمریکا پس از آتش بس با ادعای اینکه عملیات تجاوزکارانه آمریکا باعث شکل گیری آتشبس میان ایران و رژیم صهیونیستی شد، گفت:« هفته آینده با ایرانیها دیدار میکنیم. شاید توافقی امضا کنیم، اما برای من اهمیتی ندارد.»
ترامپ مدعی شد: «هیچ ارتش دیگری توانایی انجام چنین عملیاتی نداشت. عملیات آمریکا باعث شکلگیری آتشبسی تاریخی شد. جنگ ایران و اسرائیل را جنگ ۱۲ روزه نامیدم. این جنگ تمام شده است. فکر نمیکنم ایران و اسرائیل دوباره وارد جنگ علیه یکدیگر شوند.»
او ادعا کرد: «تهدید هستهای ایران را از بین بردیم. خواسته من همیشه همین بود. همواره گفته بودم که ایران حق دستیابی به سلاح هستهای ندارد. بازدارندگی آمریکا را نیز دوباره ایجاد کردیم.»
پس از مدتی منابع آگاه خبر دادند دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا بحثهایی درباره امکان کمک به ایران برای دسترسی به ۳۰ میلیارد دلار جهت توسعه یک برنامه هستهای غیرنظامی تولید انرژی، کاهش تحریمها و آزادسازی میلیاردها دلار از منابع مالی مسدود شده ایران انجام داده است.
در میان مفاد مورد بحث، یک سرمایهگذاری ۲۰ تا ۳۰ میلیارد دلاری برای ساخت یک برنامه هستهای بدون غنیسازی در ایران مطرح شده که هدف آن تولید انرژی هستهای غیرنظامی است. به گفته مقامات دولت ترامپ و منابع آگاه، این برنامه جزء مذاکرات اخیر نیز بوده است. یک مقام تأکید کرده این پول مستقیما از سوی آمریکا پرداخت نمیشود و ترجیح این است که کشورهای عربی منطقه آن را تامین کنند. سرمایهگذاری در تأسیسات انرژی هستهای ایران، در دورهای پیشین مذاکرات هستهای نیز مطرح شده بود.
رئیسجمهور آمریکا اما پس از مدت کوتاهی از مواضع گذشته خود عقب نشینی کرد و گزارش برخی رسانههای این کشور مبنی بر اینکه واشنگتن برای ترغیب ایران به توقف غنیسازی اورانیوم قصد دارد میلیاردها دلار در برنامه هستهای تهران هزینه کند، رد کرد.
ترامپ در پیامی در شبکه اجتماعی تروث سوشال نوشت: در رسانههای خبری جعلی، چه کسی آنقدر نفرتانگیز است که میگوید «رئیسجمهور ترامپ میخواهد ۳۰ میلیارد دلار به ایران بدهد تا تأسیسات هستهای غیرنظامی بسازد». هرگز چنین ایده مسخرهای نشنیدهام. او سپس این گزارشها را «فریب» خواند.»
ترامپ خیلی زود از مواضع پس از آتش بس عدول کرد و در سخنانی مجددا ادعاهایی را علیه تاسیسات هستهای ایران مطرح و ادعا کرد ایران خواستار ملاقات است.ترامپ همچنین بار دیگر زبان به تهدید گشود و مدعی شد:« اگر ایران غنی سازی اورانیوم را از سربگیرد، بمباران دوباره ایران را بررسی خواهم کرد.»
ترامپ گفت:سایتهای هستهای ایران نابود شده و مراکز آنها پیش از بمباران تخلیه نشده بودند. آنها همچنین خواستار ملاقات هستند.من باور ندارم که ایران به این زودیها به سلاح هستهای بازگردد. همچنین، یکی باید ایران را بازرسی کند؛ آژانس بینالمللی انرژی اتمی یا خودمان.
ترامپ درباره کامیونهایی که در فردو بودند و گفته شده که تجهیزات و اورانیوم غنیشده را پیش از حمله منتقل کرده بودند، دوباره گفت: «آنها برای ریختن بتن آنجا بودند.
در همین زمینه مایک جانسون رئیس مجلس نمایندگان آمریکا پس از یک جلسه توجیهی سری با حضور همه اعضا، به خبرنگاران گفت: «یکی از مواردی که مورد بحث قرار گرفت، این است که اکنون ما نیاز داریم که ایران در مذاکرات مستقیم و با حسننیت با ما تعامل کند، مذاکراتی نه از طریق اشخاص ثالث، نه از طریق کشورهای دیگر، آنها باید با ما سر میز مذاکره بنشینند.»
به گفته «مایکل مککال» نماینده ارشد جمهوریخواه تگزاس، این پیام در مورد دیپلماسی توسط «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا ابلاغ شد که به قانونگذاران گفت که میخواهد «رو در رو» با مقامات ایران ملاقات کند و نه از طریق «شخص ثالث».
این اتفاقات در حالی رخ داده که یک رسانه آمریکایی به نقل از منابعی در ارتش رژیم صهیونیستی گزارش داد که «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر و مشاوران نظامی او چهار روز قبل از حمله ۱۳ ژوئن، تصمیم نهایی برای حمله به ایران را گرفته بودند.
این منابع گفتند که عملیات ترور دانشمندان هستهای ایران در اسرائیل دشوار و بعید به نظر میرسید و برای همین نام آن عملیات «نارنیا» گذاشته بودند.
در گزارش وال استریت ژورنال آمده است: در نوامبر ۲۰۲۴، ارتش اسرائیل ۱۲۰ نفر از پرسنل اطلاعاتی و نیروی هوایی را برای بحث در مورد جزئیات و اهداف حملات احتمالی گرد هم آورد. در نتیجه این نشست، فهرستی از ۲۵۰ هدف تهیه شد.
در همین حال، مقامات اسرائیلی گزارشهایی را به رسانهها درز میدادند که حاکی از اختلاف بین نتانیاهو و ترامپ بر سر حمله بود.
این اطلاعات فاش شده شامل جزئیات تماس تلفنی بین نتانیاهو و ترامپ چهار روز قبل از شروع عملیات بود که در آن ترامپ به نتانیاهو گفت که میخواهد دیپلماسی قبل از روی آوردن به گزینههای نظامی، مسیر خود را طی کند.
روز حملات، ترامپ به خبرنگاران گفت که ایالات متحده و ایران «به توافق بسیار نزدیک» هستند و او نمیخواهد اسرائیلیها «وارد عمل شوند.»
مقامات اسرائیلی همچنین به خبرنگاران گفتند که حمله قریبالوقوع است، اما آنها منتظر نتیجه نهایی ششمین دور مذاکرات هستهای بین واشنگتن و تهران که قرار است روز یکشنبه برگزار شود، خواهند ماند.
در واقع، هنگامی که هواپیماهای اسرائیلی در حال پرواز بودند، ترامپ در شبکه اجتماعی خود پست گذاشت: «ما همچنان به یک راهحل دیپلماتیک برای مسئله هستهای ایران متعهد هستیم»
پیشتر نیز گزارشهایی از اطلاع واشنگتن از حمله تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی منتشر شده بود.
پس از حملات رژیم صهیونیستی به ایران بود که آژانس بینالمللی انرژی اتمی اذعان کرد هیچ مدرکی مبنی بر در اختیار داشتن سلاحهای هستهای توسط تهران وجود ندارد.
عکس