بوشهری ها / احسان انصاری/ روزنامه نگار/ تردیدها روز به روز نسبت به آتش بس ایران و اسرائیل روز به روز بیشتر می شود و نشانه های موجود بیانگر این است که احتمال درگیری مجدد بین ایران و اسرائیل وجود دارد.
عدم حضور برخی چهره های نظامی و امنیتی در مراسم بدرقه شهدا در تهران و همچنین ادعای برخی رسانه ها نشان می دهد که ترامپ و نتانیاهو در حال بررسی نقض آتش بس به بهانه های مختلف هستند.
این در حالی است که سرلشکر موسوی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح دیروز یکشنبه به صراحت عنوان کرد که« به آتش بس کاملا تردید داریم».
موسوی که به صورت تلفنی با خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی در مورد جنگ ١٢ روزه با رژیم صهیونیستی و آمریکا گفت وگو می کرد گفت:« ما آغازگر جنگ نبودیم ولی با تمام قدرت به متجاوز پاسخ دادیم و از آنجا که در مورد پایبندی دشمن به تعهداتش از جمله آتش بس، کاملاً تردید داریم، آمادگی داریم پاسخ محکمی به او در صورت تکرار تجاوز بدهیم.»
محمد رضا عارف معاون اول رئیس جمهور نیز به این نکته تأکید کرد و گفت:« دشمن در این چهار دهه به صورت غیرمستقیم به میدان میآمد. اما در جنگ اخیر پردهها کنار رفت و دشمن مجبور شد مستقیم به میدان بیاید. البته آتش بس به منزله اتمام جنگ نیست. چرا که نمیتوان به رژیم صهیونیستی اعتماد کرد».
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه رژیم صهیونیستی به هیچ عهدی پایبند نبوده و حامی آن در این مسیر آمریکا است، گفت:« نمونه آن مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا با فرض اینکه این توافق به نتیجه برسد بود که در این مسیر پنج دور مذاکرات غیرمستقیم به رغم سختیهای آن در حال به نتیجه رسیدن بود. اما آمریکا و غرب در وسط مذاکرات، جنگ ۱۲ روزه را به کشورمان تحمیل میکنند».
سردار نائینی سخنگوی سپاه نیز در این زمینه گفت: «پیام نهایی ما به رژیم صهیونیستی و رئیسجمهور متوهم آمریکا این است: اگر بار دیگر به منافع ملی و داراییهای ایران تعرض شود، پاسخ ما اینبار متفاوت، کوبندهتر و ویرانگرتر خواهد بود که میتواند روند رو به زوال رژیم را تسریع بخشد».
این اظهارات در حالی مطرح شده که روزنامه اسرائیلی معاریو با بیان ارزیابیهای سیاسی و امنیتی مدعی شده است که آتشبس اخیر بین اسرائیل و ایران تحت نظارت ایالات متحده به نبرد بین دو طرف پایان نداده، بلکه آغاز یک مرحله جدید و خطرناکتر را رقم زده است.
آنا براسکی، خبرنگار سیاسی این روزنامه، ارزیابیهای سیاسی اسرائیل را اینگونه بیان کرد که دیگر سوال این نیست که «آیا جنگ از سر گرفته خواهد شد؟»، بلکه سوال این است که «دور بعدی چه زمانی و در کدام جبهه برگزار خواهد شد؟»
معاریو مدعی شده است با وجود آرامش نسبی، اسرائیل همچنان توقف برنامه هستهای ایران را «هدف عالی ملی» میداند، در حالی که ایران از کنار گذاشتن برنامه هستهای خود امتناع میکند. این خبرنگار سیاسی ادعا میکند که بازیگران تغییر نکردهاند و بازی ادامه دارد، بدون هیچ توهمی مبنی بر اینکه درگیری پایان یافته است.
این دیدگاه بر اساس بیانیهای از دیوید بارنی، رئیس موساد، یک روز و نیم پس از اجرای آتشبس است که در آن ادعا کرد: «ما به نظارت بر تمام پروژههای ایران که عمیقاً آنها را میشناسیم، ادامه خواهیم داد و همانطور که تاکنون بودهایم، آنجا خواهیم بود.» ناظران اسرائیلی این ادعا را نشانهای از موقتی بودن آرامش دانستند.
واقعیت این است که در عالم سیاست هنگامی که بین دو کشور جنگ صورت می گیرد و پس از مدتی آتش بس می شود توافقی بین طرفین صورت می گیرد و طرفین جنگ نسبت به برخی مسائل متعهد می شوند.در واقع شرایط نه جنگ نه صلح وضعیت شکننده ای دارد و نمی توان با قطعیت درباره اظهار نظر کرد.در شرایط کنونی این وضعیت درباره ایران و اسرائیل نیز وجود دارد و به همین دلیل نمی تواند عنوان کرد که در آینده جنگی بین ایران و اسرائیل اتفاق نخواهد افتاد.
در شرایط کنونی تنها بین ایران و اسرائیل شلیکی صورت نمی گیرد و گرنه مقامات دو طرف نسبت به هم اظهارات تندی مطرح می کنند.موردی که در این زمینه وجود دارد این است که ایران در این جنگ متخاصم را به رسمیت نمی شناسد که با آن وارد مذاکره شود. به همین دلیل نیز طرف ایران در شرایط کنونی آمریکا است و نه اسرائیل.این در حالی است که تا قبل از جنگ بین ایران و آمریکا پنج دور مذاکره برگزار شد.به همین دلیل نیز در شرایط کنونی ایران نباید آتش بس با اسرائیل را رها بگذارد و برای آن تصمیم گیری نکند.اختیار اسرائیل دست آمریکاست و اسرائیل بدون اجازه آمریکا به ایران حمله نمی کرد.
عکس