بوشهری ها / صدیقه بهزادپور . روزنامه نگار | مهدی تنگستانی، مدیرکل دامپزشکی استان بوشهر، اخیراً نسبت به شیوع بیماری تب کریمه کنگو و لزوم رعایت توصیه های بهداشتی، همزمان با آغاز فصل گرما هشدار داد. کارشناسان معتقدند؛ تب کریمه کنگو یک بیماری جدی است که نیاز به توجه و اقدام فوری دارد و قطعاً با همکاری و آگاهی، میتوان از شیوع این بیماری جلوگیری کرد و سلامت جامعه را حفظ نمود.
شیوع پرخطر تب کریمه کنگو
به گزارش بوشهری ها به نقل از روزنامه «رویداد پارس»، با آغاز فصل گرما، نگرانیها از گسترش بیماریهای مشترک بین انسان و دام افزایش مییابد، یکی از مهمترین این بیماریها، تب خونریزیدهنده کریمه کنگو است که اخیراً دامپزشکی استان بوشهر نسبت به شیوع افزایشی آن هشدار داده است. به گفته کارشناسان بهداشت و ایمنی، تب کریمه کنگو یک بیماری ویروسی خطرناک و کشنده است که از طریق تماس با خون و بافتهای آلوده دامها یا گزش کنههای آلوده به انسان منتقل میشود. آنچه این بیماری را نگرانکنندهتر میکند، عدم وجود نشانههای درمانگاهی در دامهای آلوده است؛ یعنی دام، ظاهراً سالم به نظر میرسد اما میتواند ناقل ویروس باشد و جان انسان را به خطر بیندازد. در ماههای گرم سال، با افزایش فعالیت کنهها، احتمال شیوع بیماری بهویژه در استانهای گرمسیری مانند بوشهر بالا میرود. از این رو، گروههای پرخطر شامل دامداران، کارکنان کشتارگاهها، قصابان، کشاورزان و عشایر باید با دقت بیشتری از سلامت خود محافظت کنند. انتقال بیماری از طریق ذبح غیربهداشتی دام، تماس مستقیم با لاشه یا گوشت تازه، و حتی تماس با کنههای آلوده، تهدیدی جدی برای این گروهها بهشمار میرود.
هشدار دوران ابتلاء مخفی
هشدارنکته نگرانکننده این است که بیماری تب کریمه کنگو میتواند در مواردی با تأخیر علائم خود را نشان دهد، اما در صورت بروز، روند بیماری شدید، سریع و گاه مرگبار است. از این رو، نقش نظارتی نهادهای بهداشتی، رعایت بهداشت فردی توسط گروههای پرخطر و آگاهی عمومی شهروندان از اهمیت بالایی برخوردار است. از آنجایی که استان بوشهر به دلیل اقلیم گرم و دامپروری گستردهاش در معرض خطر بالاتری قرار دارد، میتوان با آموزش، پیشگیری و رعایت دستورالعملهای ساده، از بروز یک فاجعه بهداشتی جلوگیری کرد. البته تا کنون، آمار دقیقی از تعداد مبتلایان به تب کریمه کنگو در استان بوشهر منتشر نشده است. با این حال، با توجه به هشدارهای صادرشده از سوی اداره کل دامپزشکی استان بوشهر، احتمال شیوع این بیماری در فصل گرما افزایش یافته و نگرانیهایی در این زمینه وجود دارد.
دلایل شیوع در بوشهر
کارشناسان درباره دلیل شیوع این بیماری در بوشهر اظهار داشتند؛ شرایط آبوهوایی بوشهر، محیط مناسبی برای فعالیت کنهها فراهم میکند که ناقل اصلی ویروس تب کریمه کنگو هستند. از سوی دیگر، وجود دامهای زیاد و تماس نزدیک انسان با دامها، بهویژه در مناطق روستایی و عشایری، یکی دیگر از عوامل شیوع این بیماری به شمار می آید که البته همزمان با ذبح دامها در خارج از کشتارگاههای مجاز و بدون نظارت دامپزشکی باعث انتقال بیشتر ویروس به انسان می شود.
اقدامات مراکز بهداشتی و دامپزشکی
اداره کل دامپزشکی استان بوشهر با آغاز فصل گرما به منظور جلوگیری از شیوع هر چه بیشتر این بیماری، هشدارهایی در مورد افزایش احتمال شیوع تب کریمه کنگو صادر کرده و بر رعایت نکات بهداشتی تأکید کرده است. بعلاوه مراکز بهداشتی – درمانی نیز با برگزاری جلسات آموزشی برای دامداران، کارکنان کشتارگاهها و سایر گروههای در معرض خطر بهمنظور افزایش آگاهی درباره راههای پیشگیری از بیماری ونیز توصیه به استفاده از وسایل حفاظت فردی مانند دستکش و لباس مناسب هنگام تماس با دام یا گوشت، نگهداری گوشت تازه به مدت حداقل ۲۴ ساعت در دمای ۰ تا ۴ درجه سانتیگراد پیش از مصرف، و خودداری از مصرف جگر خام یا نیمپز و .... در تلاش است با پیشگیری به موقع از افزایشی شدن نرخ مبتلایان به این بیماری را کاهش دهد. همچنین؛ با رعایت اصول سادهای میتواند تا حد زیادی از بروز بحران جلوگیری کند. از جمله این اقدامات میتوان به؛ خودداری از ذبح دام در خارج از کشتارگاهها، استفاده از وسایل حفاظت فردی مانند دستکش و پیشبند در هنگام تماس با گوشت، اجتناب از پشمچینی دام بدون تجهیزات ایمنی اشاره کرد. همچنین به توصیه کارشناسان ایمنی و بهداشت باید از خرید گوشتهایی که فاقد مهر دامپزشکی هستند اکیداً پرهیز شود، زیرا این محصولات میتوانند منشأ انتقال بیماری باشند.
اهمیت افزایش نظارت
از سوی دیگر مسئولان با افزایش نظارت بر کشتارگاههای مجاز و جلوگیری از کشتار دام در اماکن غیرمجاز بهمنظور کاهش خطر انتقال ویروس، مانع از تشدید شیوع بیماری مذکور شده اند. این امر با توجه به نبود واکسن مؤثر برای پیشگیری از تب کریمه کنگو بسیار موثر است، چرا که رعایت نکات بهداشتی و پیشگیری از تماس با عوامل خطر، بهترین راهکار برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری است. تب کریمه کنگو یک بیماری ویروسی است که از طریق کنهها به دامها و سپس به انسان منتقل میشود. این بیماری بهویژه در مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری شایع است و در سالهای اخیر، با افزایش دما و تغییرات اقلیمی، احتمال شیوع آن در مناطق مختلف کشور بهویژه بوشهر افزایش یافته است. این استان بهدلیل شرایط اقلیمی خاص و وجود دامهای زیاد، یکی از نقاط آسیبپذیر در برابر این بیماری به شمار میآید. در سالهای اخیر، بوشهر شاهد افزایش موارد ابتلا به تب کریمه کنگو بوده است. بهطور تقریبی، در سال گذشته، تعداد مبتلایان به این بیماری در استان به بیش از ۲۰ نفر رسید که این رقم نسبت به سالهای گذشته افزایش قابل توجهی داشته است. این افزایش موارد ابتلا نشاندهنده لزوم توجه بیشتر به بهداشت عمومی و رعایت نکات بهداشتی در میان افرادی است که بهطور مستقیم با دامها در ارتباط هستند.
عکس