فرهنگ / شناسه خبر: 182087 / تاریخ انتشار : 1404/2/30 19:03
|
همزمان با انتصاب مسعود شکوهی به عنوان رئیس هیئت‌مدیره صندوق ذخیره فرهنگیان

امید تازه در یک نهاد پرحاشیه

بر اساس اخبار منتشره، مسعود شکوهی به عنوان رئیس جدید هیئت‌مدیره صندوق ذخیره فرهنگیان، پس از استعفای عبدالمجید فرجی، رئیس پیش

بوشهری ها /  بر اساس اخبار منتشره، مسعود شکوهی به عنوان رئیس جدید هیئت‌مدیره صندوق ذخیره فرهنگیان، پس از استعفای عبدالمجید فرجی، رئیس پیشین هیئت‌مدیره و نماینده ویژه وزیر آموزش و پرورش، انجام شد، منصوب شد. این خبر با واکنش‌های مثبتی از سوی بخش‌هایی از بدنه فرهنگیان کشور همراه شد. شکوهی از مدیران باسابقه وزارت آموزش و پرورش و چهره‌ای شناخته‌شده در حوزه تعلیم و تربیت است که پیش‌تر نیز مسئولیت‌هایی چون مدیرکلی مشاوره وزارت آموزش‌وپرورش و ریاست شورای شهر بوشهر را برعهده داشته، از این رو باعث ایجاد امیدهایی شده که شاید باعث توجه بیشتر به دغدغه های قشر فرهنگیان با استفاده از ذخایر معلمان دراین صندوق ایجاد شدو.

دلیل اصلی اعتراض

به گزارش بوشهری ها به نقل از روزنامه  «رویداد پارس»، صندوق ذخیره فرهنگیان از همان بدو تاسیس خود، همواره با نارضایتی ها و بحثهایی روبرو بوده است که ناشی از خروج از ریل متناسب با هدفگذاری اصلی آن یعنی؛ کمک به توانمندسازی اقتصادی فرهنگیان و ایجاد یک پشتوانه مالی مؤثر برای دوران بازنشستگی معلمان بوده است و از این رو عملکرد این صندوق بارها مورد نقد بدنه معلمان قرار گرفته است. به این ترتیب به باور کارشناسان؛  این جابه‌جایی مدیریتی تنها یک تغییر معمول در ساختار اداری صندوق نیست؛ بلکه به نظر می‌رسد در بستر نارضایتی‌های گسترده معلمان نسبت به عملکرد صندوق در سال‌های اخیر و انتقاد از واگذاری مدیریت آن به چهره‌هایی بدون سابقه آموزشی، حامل پیام‌هایی جدی درباره بازتعریف مأموریت این نهاد اقتصادی است. کارکرد این صندوق بدون درنظر گرفتن مسائل و منافع معلمان و با رویکردهایی غیرفرهنگی – اقتصادی از اصلیترین دلایل اعتراض به عملکرد آن اعلام شده است که بیشتر به حضور افرادی با سابقه غیرمرتبط در رأس این صندوق برمی‌گردد. مدیرانی که گاه بدون شناخت کافی از مطالبات و زندگی معلمان، صرفاً با رویکرد اقتصادی یا سیاسی وارد ساختار صندوق شده و فاصله‌ای عمیق میان مدیریت و ذی‌نفعان اصلی (یعنی معلمان) ایجاد کرده‌اند. از این رو و باتوجه به چالشهای موجود در سالهای اخیر، بی‌اعتمادی گسترده ای نسبت به این نهاد شکل گرفت؛ تا جایی که در مواردی حتی اعتراضاتی رسمی نیز نسبت به نحوه اداره صندوق شکل گرفت. در این راستا، انتصاب فردی چون مسعود شکوهی که خود از بدنه آموزش و پرورش می‌آید و به گفته منابع آگاه، ارتباط نزدیکی با دغدغه‌های صنفی و معیشتی فرهنگیان دارد، از سوی برخی ناظران به‌مثابه تلاشی برای احیای اعتماد ازدست‌رفته تعبیر شده است.

سابقه حضور شکوهی

بر اساس این گزارش؛ شکوهی در سال‌های گذشته، به عنوان یکی از چهره‌های متخصص در حوزه مشاوره تربیتی شناخته شده و در دوره‌ای مدیرکل مشاوره وزارت آموزش و پرورش بوده است. او در زمینه توسعه خدمات روان‌شناختی در مدارس، تعامل با مشاوران آموزشی و اجرای برنامه‌هایی در جهت ارتقای سلامت روان دانش‌آموزان، فعال بوده و مورد احترام بخشی از کارشناسان حوزه تعلیم و تربیت است که در عین حال ریاست شورای شهر بوشهر را نیز در کارنامه خود دارد که نشان از تجربه در مدیریت شهری و آشنایی با سازوکارهای سیاست‌گذاری و بودجه‌ریزی دارد. علاوه بر این، فعالیت‌هایی که او در برخی شرکت‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری وابسته به نهادهای عمومی داشته، باعث شده تا در فضای اقتصادی نیز تجربه‌ای نسبی کسب کند. با این حال، آن‌چه باعث استقبال فرهنگیان از این انتصاب شده، نه صرفاً سابقه اقتصادی او، بلکه پیوندش با بدنه آموزش‌وپرورش است.

واکنش فرهنگیان به انتخاب شکوهی

به دنبال انتصاب شکوهی در این نهاد،  گروهی از فرهنگیان، به‌ویژه در استان بوشهر که زادگاه مدیر جدید صندوق نیز است، نسبت به این انتصاب واکنش مثبتی داشته‌اند و در شبکه‌های اجتماعی و گروه‌های صنفی، برخی معلمان ابراز امیدواری کرده‌اند که حضور فردی از جنس آموزش‌وپرورش در رأس صندوق ذخیره، بتواند مسیر فعالیت‌های آن را اصلاح کند. آنها امیدوارند که در دوره جدید، از تصمیمات صرفاً سودمحور اقتصادی که تا امروز منافع معلمان را در اولویت قرار نمی‌داد، فاصله گرفته شود و سودآوری صندوق با نگاهی معلم‌محور بازتعریف گردد. از جمله مهمترین مطالبات فرهنگیان همواره در خصوص؛ شفاف‌سازی وضعیت سرمایه‌گذاری‌ها، سهم واقعی معلمان از سود صندوق، و برنامه‌های آن برای تأمین مالی پروژه‌های حمایتی از معلمان (نظیر وام‌های کم‌بهره، مسکن فرهنگیان، بیمه‌های تکمیلی و خدمات رفاهی) است. به اعتقاد کارشناسان، اگر تیم مدیریتی جدید نتواند به‌سرعت نسبت به بازسازی اعتماد فرهنگیان اقدام کند، حتی یک چهره خوشنام نیز نخواهد توانست مسیر متفاوتی برای صندوق رقم بزند.

چالش‌های پیش‌روی رئیس جدید

به اعتقاد صاحبنظران؛ شکوهی قطعاً در برابر خود با مشکلاتی نه چندان کوچک روبرو خواهد بود که اصلی ترین آن؛ ترمیم رابطه صندوق با فرهنگیان و بازسازی اعتماد عمومی به آن باشد که پیش شرط آن، شفاف‌سازی گسترده، انتشار گزارش‌های مالی، و مشارکت دادن معلمان در فرآیندهای تصمیم‌گیری است. بدیهی است این مهم با بازنگری در جهت‌گیری سرمایه‌گذاری‌ها فرصت اجرایی شدن پیدا می کند، چرا که  بسیاری از سرمایه‌گذاری‌های گذشته صندوق، نه‌تنها سودآور نبوده بلکه گاه پرریسک و غیرشفاف بوده‌اند، و از این پس انتظار می‌رود در دوره شکوهی، رویکردی حرفه‌ای‌تر و شفاف‌تر بر سرمایه‌گذاری‌ها حاکم شود. معلمان پیش از این نیز با اعلام درخواست خود برای  تقویت خدمات رفاهی و معیشتی، خواستار افزایش سطح کیفیت زندگی خود از محل عملکرد خوب صندوق بوده اند، که تاکنون در پروسه ای کاملاً معکوس صرفاً به عنوان یک نهاد اقتصادی سودمحور عمل کرده است. قطعاً  اجرای طرح‌هایی نظیر خرید اقساطی کالا، تسهیلات مسکن و کارت‌های اعتباری با بهره پایین، از جمله درخواست‌های جدی فرهنگیان است.

مقابله با فساد احتمالی و پرونده‌های گذشته

به گفته تحلیلگران؛ صندوق ذخیره فرهنگیان در گذشته با پرونده‌هایی از فساد، رانت و حیف‌ومیل منابع مواجه بوده است. انتظار می‌رود مدیریت جدید با اعلام موضع صریح در این زمینه، اعتماد فرهنگیان را جلب کند. به اعتقاد این افراد؛ انتصاب مسعود شکوهی به ریاست هیئت‌مدیره صندوق ذخیره فرهنگیان، صرفاً یک جابه‌جایی مدیریتی نیست. این انتخاب می‌تواند نشانه‌ای از تلاش وزارت آموزش و پرورش برای بازگرداندن صندوق به مسیر اصلی خود و پاسخ به مطالبات فرهنگیان تلقی شود که البته تحقق این امیدها، بستگی زیادی به عملکرد تیم جدید، سطح شفافیت مالی، و میزان پاسخگویی مدیران خواهد داشت. از این رو، فرهنگیان اکنون نظاره‌گر آغاز راه تازه‌ای هستند؛ راهی که اگرچه با امید شروع شده، اما برای ماندگاری‌اش باید با عمل همراه باشد./ ر

منبع : روزنامه رویداد پارس 

کلیدواژه

مسعود شکوهی

صندوق ذخیره فرهنگیان

عبدالمجید فرجی

هیئت مدیره

ارسال نظرات

captcha
کارتون
روزنامه پیام عسلویه
روزنامه رویداد پارس
پارس جنوبی